Cărășeanul Grindeanu, somat să-și apere pădurile de acasă!

Cel puțin 8,8 milioane de metri cubi de lemn se exploatează ilegal în fiecare an. Suprafața împădurită a țării a scăzut sub 27%, procentul optim de împădurire recomandat de cercetători fiind de 35-40%. Radarul pădurilor este încă ineficient și nu există un sistem de trasabilitate care să poată urmări legalitatea lemnului din pădure până în produsul finit. Un camion cu lemne poate face chiar și 5 curse zilnic cu un singur cod unic până la cel mai apropiat depozit. Sunt date alarmante care îi fac pe reprezentanții Asociației Agent Green să ia atitudine.

Peste 16.000 de semnături online au fost strânse de Asociația Agent Green pentru petiția „Salvarea pădurilor și demnității României”, adresată premierului Sorin Grindeanu.

„De ani de zile ne confruntăm cu problema tăierilor ilegale și abuzive. De ani de zile procurori, ONG-uri, pădurari, presa națională și internațională aduc dovezi că situația în domeniu este scăpată de sub control și prea puțin s-a făcut pentru rezolvarea ei reală. Eficienţa luptei împotriva actelor ilicite şi corupţiei care, în ultimul timp, au luat proporţii insuportabile, au devenit dezonorante pentru neamul nostru.

Mai multe companii străine au dezvoltat în ultimii 13 ani capacități de producție mai mari decât posibilitatea legală de exploatare forestieră la nivel național. Stresul asupra pădurilor este imens și fără precedent în istoria României.

Acesta a început să se exercite și asupra vecinilor României, țara noastră încălcând din cauza acestor companii convenția de la Espoo. Actualul cod silvic și normele sale de aplicare sunt departe de a rezolva situația”, se arată în petiția care circulă pe internet.

Agent Green atenționează că dacă nu se va schimba ceva profund în atitudinea clasei politice şi a guvernanţilor în sensul revigorării preocupărilor pentru împăduriri, reîmpăduriri şi refaceri de arborete, pentru conservarea biodiversităţii şi pentru adaptarea pădurilor la schimbările climatice, viitorul ţării va fi unul sumbru, iar generaţiile ce ne vor urma ne vor judeca aspru şi irevocabil.

Agent Green oferă și argumente, dar și soluții de urgență spre o atentă analiză și acțiune imediată prin OUG (Ordonanță de Urgență a Guvernului). Și asta pentru că este în creştere presiunea economică chiar şi asupra unor păduri constituite în arii protejate, parcuri naţionale și păduri virgine. S-a pierdut aproape complet informația și mândria în forurile decizionale că România este încă posesoarea celui mai valoros patrimoniu natural forestier din zona temperată a Europei, inclusiv păduri virgine şi cvasivirgine. Agent Green vine și cu soluții:

„Prima soluție – (ZERO) defrișări, apoi scăderea suprafeței împădurite a României și să fie stopată la procentul actual de 27%, după care să crească progresiv la 40% până în anul 2030. Interzicerea exportului de lemn neprelucrat intensiv, un sistem de trasabilitate de pe picior până la produsul finit (APV/cod unic), dar și limitarea volumului exploatărilor forestiere la nivelul posibilităţii accesibile, de cel mult 15 milioane m3/an”, se arată în petiția adresată de Agent Green prim-ministrului Sorin Grindeanu, care mai spune că așteaptă cu speranță acțiunea acestuia în regim de urgență.

În zona Banatului Montan drama pădurilor se petrece departe de ochii lumii, în locuri greu accesibile din inima munţilor şi tocmai de aceea se petrec nenumărate abuzuri. De notorietate sunt cazurile tăierilor din Retezat (Râul Şes) şi Piatra Craiului, în care administraţiile parcurilor au fost nevoite să accepte situaţiile şi vinovaţii (parveniţi şi afacerişti locali, mulţi dintre ei în structuri Romsilva) au fost scoşi basma curată, spun reprezentanții asociației Altitudine pe site-ul www.tarcu.ro. Aceștia atacă Romsilva spunând că este sub control ministerial şi politic, iar organul de control ITRSV, la fel. Şefii de direcţii silvice sunt numiţi după performanţe ce n-au nimic de a face cu o stare bună a pădurilor, ci dimpotrivă: cu productivitatea de masă lemnoasă.

Asociația Altitudine menționează că exploatarea pădurilor din zona Ţarcu se face prin cele trei ocoale de stat, dar şi de către privaţi: Ocolul Silvic Oţelul Roşu (Romsilva), Ocolul Silvic Teregova (Romsilva), Ocolul Silvic Experimental Caransebeş (ICAS), Ocolul Silvic Privat Băuţar/ Valea Bistrei (privat, ţine de composesoratele Bucova, Marga şi Băuţar).

Cei care doresc să semneze petiția adresată prim-ministrului pot accesa pagina de mai jos:

https://www.agentgreen.ro/petitia-pentru-salvarea-padurilor-si-demnitatii-romaniei/

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/