Caraș și Timiș, în topul județelor cu cei mai mulți primari traseiști

urne pentru buletine de vot la alegerile locale din 2020
Stiri din Timisoara si Resita, publicitate online

Potrivit unei analize realizate de Expert Forum, județele Timiș și Caraș-Severin se situează în top cinci la nivel național în privința primarilor care au schimbat partidul înainte de alegerile locale.

Subtitluri:

În demersul lor, explică cei de la Expert Forum, au analizat dacă primarii în funcție mai candidează la aceste alegeri și dacă o fac din partea aceluiași partid sau l-au schimbat. Raportul nu analizează și dacă o persoană candidează la altă funcție sau în altă circumscripție, la alegerile locale candidaturile fiind legate de domiciliul candidatului.

Rezultatul arată că, la nivel național, 12% dintre primarii în funcție nu mai candidează pentru încă un mandat. 13% dintre edilii locali (415 cazuri) candidează din partea altui partid decât cel pe care l-au reprezentat la ultimul scrutin. Cei mai mulți dintre aceștia, 91%, sunt primari de comună.

Raportul mai arată și că PSD este principalul beneficiar al primarilor migratori, fiind urmat de PNL și PMP.

În clasamentul județelor cu primari traseiști, Timiș și Caraș-Severin ocupă aceeași poziție, 4, cu 19 edili locali migratori. Pe primele trei locuri în top 5 sunt: Teleorman (25), Vâlcea (21) și Buzău (20).

Ce spune legea

De-a lungul anilor, Curtea Constituțională a dat mai multe decizii prin care invalidează migrația politică în timpul mandatului: în 2007, 2013, 2014. Argumentele judecătorilor le puteți citi aici. De asemenea, Codul Administrativ îi sancționează cu pierderea funcției pe primarii care demisionează în timpul mandatului din partidul cu care au câștigat alegerile. Însă ordonanța de urgență 21/2024 a creat cadrul legislativ propice pentru aleșii locali care au vrut să își schimbe partidul, în contextul alegerilor din 9 iunie, fără să își piardă mandatul.

Potrivit art. 33 din OUG 21/2024, persoanele care dețin un mandat de ales local la data intrării în vigoare a actului normativ „se pot înscrie în orice partid politic pentru a candida din partea acestuia la alegerile (…) din 9 iunie 2024, fără să le înceteze (…) mandatul deținut”.  Un alt aspect important este că ordonanța (art. 34) nu le mai permite câștigătorilor alegerilor (primari, consilieri locali și județeni) să migreze de la partidul cu care au obținut noul mandat între 9 iunie și validarea mandatului.

„Forma inițială a ordonanței nu includea această limitare și practic un ales putea migra între alegeri și validare. Conform art. 34 din ordonanță, termenele pentru preluarea mandatelor curg de la 27 septembrie, ceea ce înseamnă că mandatele vor fi preluate în octombrie. EFOR observa în martie 2024 că «aceste reglementări creează un potențial mare de migrație politică și afectează predictibilitatea legislativă, similar cu contextul generat de OUG 55/2014 pentru reglementarea unor măsuri privind administrația publică locală». De asemenea, existența unor situații în care primarul actual nu va mai fi ales va complica probabil guvernarea la nivel local, inclusiv din perspectiva organizării alegerilor din toamnă.”, explică Expert Forum în raport.

Pe harta interactivă dezvoltată de EFOR, cetățenii pot verifica dacă primarul din localitatea în care domiciliază a schimbat partidul sau nu, în perspectiva alegerilor din 9 iunie.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/