Camera de Comerț Industrie și Agricultură Caraș-Severin trage semnale de alarmă tot mai puternice asupra situației critice în care se află mediul de afaceri cărășan, interesului investitorilor și dezvoltării precare a regiunii.
Oameni de afaceri din județ s-au reunit, aseară, în cadrul binecunoscutului eveniment organizat anual de Camera de Comerț, Topul Firmelor, ocazie cu care au fost premiați cei mai buni dintre cei buni. Aproximativ 150 de antreprenori din diferite domenii de activitate au semnat condica și de această dată, ridicându-și diplomele bucuroși, dar cu o prezență și o atitudine departe de ce se întâmplă în vestul țării. O stare de amorțeală și dezinteres, despre care Petru Buzzi, președintele Camerei de Comerț Industrie și Agricultură Caraș-Severin a vorbit fără menajamente: „Nu știu ce se întâmplă cu județul ăsta, am impresia că am fost și suntem ocoliți de investitori importanți. Nu vine nimeni, cu toate eforturile primarilor care încearcă să aducă investitori în Caraș-Severin. De exemplu, primarul Reșiței, pe care îl apreciez pentru dorința sa și pentru implicarea sa în a aduce oameni de afaceri, nu numai din străinătate, ci și din Romania, nu reușește. Economia județului nici nu a crescut, nici nu a stagnat, se păstrează pe linia ei veche de vreo 20 de ani. După ce industria a fost pusă la pământ, după ce construcțiile au fost puse la pământ, după ce turismul e sublim, dar nu simțim că este, economia județului Caraș-Severin se păstrează la o,5% la contribuțiile în PIB”.
Camera de Comerț, ocolită și ea de oamenii de afaceri
Ultimul investitor care a trecut pragul Camerei este TMD Friction, iar asta s-a întâmplat cu ani buni în urmă. De atunci nu a mai venit nimeni să solicite sprijinul Camerei de Comerț. Cel puțin nimeni important. „Noi ne-am implicat în măsura în care am putut să ne implicăm. Eu știu că vreți să spun că alte camere de comerț se implică. Camera de Comerț Caraș-Severin este fantastic de activă și noi suntem într-o colaborare bună cu întreg mediul de afaceri din județ, dar comparativ, Camera de Comerț Caraș-Severin se situează pe locul 8, ca cifră de afaceri. Timiș se situează pe primul loc, Arad pe locul 6, Hunedoara este mult în spate, pe regiune, dar nu putem să ne comparăm cu Timișul. Ei au 80 de angajați și au obținut 4 milioane de euro”, a mai spus Buzzi.
„Și dacă am avea oameni, ce facem cu ei?!”
În Caras-Severin și-au depus bilanțul 5.319 firme, iar în Timiș și-au depus bilanțul 31.000 de firme. Din cele 14.400 de firme active, 5.000 sunt intreprinderi familiale, persoane fizice autorizate și intreprinderi individuale. 1.000 de firme au cifre de afaceri zero, alte 1.000 între 0 și 10.000, alte 1.000 tot la fel de puțin. În Timiș, din cele 60.000 de firme, 31 de mii au depus bilanț, în Arad există 40.000 de firme, iar în Hunedoara 24.400 de firme. „Diferența nu o face camera de comerț. Aceasta sprijină mediul de afaceri. As putea spune că în anul 2018, prin proiecte europene, Camera de Comerț Caras-Severin a înființat prin proiectele Start-up Diaspora și Start-up Plus un număr de 53 de firme, 20 în Start-up Diaspora și 33 în Start-up Plus. Sunt firme care deja funcționează. Noi încercăm să sprijinim mediul de afaceri, dar și mediul de afaceri ar trebui să vină spre camera de comerț. Cei care vin la cameră sunt puțini, pentru că sunt firme fără un potențial mare de dezvoltare. Am încercat cu Ministerul Finanțelor să informăm și să le spunem că Guvernul României acordă la o investiție de 1 milion de euro, dacă vrea să o facă, 300.000 de euro. Credeți că există vreo firmă în Caras-Severin care a încercat lucrul acesta, care a luat banii ăștia? De ce? Pentru că sunt slabe!”, a conchis Petru Buzzi.
La Gala de Afaceri, ediția numărul 26, ce a avut loc la Hotelul Rogge din Reșița, au fost invitați, la fel ca și anul trecut, reprezentanți ai administrațiilor publice, locale și județene. Aceștia au preferat să nu se prezinte.