Caraș-Severin: COVID-19, în cifre! De la prima suspiciune până la 1.300 de morți!

O retrospectivă a perioadei de pandemie în Caraș-Severin arată că mai puțin de 35% dintre cărășeni au ales să se vaccineze împotriva COVID-19. Asta se reflectă și în numărul morților. Județul are o medie aproape dublă a deceselor față de cea națională. 

Directorul Direcției de Sănătate Publică Caraș-Severin a prezentat, la finalul lunii noiembrie, într-o ședință derulată la Prefectură, care este bilanțul pandemiei de coronavirus în județ. Peste 30.000 de oameni s-au îmbolnăvit, iar 4% dintre ei și-au pierdut viața. Media este aproape dublă față de cea pe țară – 2,04. O explicație ar putea fi rata scăzută de vaccinare: mai puțin de 35%.

„De la debutul pandemiei s-au înregistrat 32.276 de cazuri și 1.287 de decese. Din luna februarie a acestui an asistăm la o scădere constantă a numărului de cazuri de COVID-19, în paralel cu numărul de decese. Mutațiile antigenice succesive ale virusului SARS-CoV-2 au dus la apariția unor subvariante de Omicron cu o variantă de boală mai ușoară și un număr de spitalizare și de decese scăzut. Vaccinarea împotriva COVID-19 se derulează la nivelul județului cu mențiunea că solicitările pentru vaccinare sunt extrem de scăzute. De la demararea campaniei de vaccinare, la data de 27 decembrie 2020 până în prezent, au fost administrate 212.786 de doze de vaccin cu cele trei tipuri de vaccinuri aprobate de Ministerul Sănătății, lucru care se reflectă într-o acoperire vaccinală de 33,67% la nivelul județului. Caraș-Severinul se află într-o rată redusă de vaccinare comparativ cu alte județe din țară.”, a explicat directorul Dan Miloș.

dan milos dsp

Dacă la început lucrurile păreau că pot fi ținute sub control în Caraș-Severin, plecând de la prima suspiciune datând din 13 februarie 2020 și până în 9 aprilie, când județul înregistra doar 9 cazuri de îmbolnăvire, mai apoi lucrurile au luat-o razna. „Epidemiologii de la nivel național cu care am intrat în discuții spuneau că infectarea este cauzată de faptul că a fost relaxarea concediilor, faptul că a început școala. Din punct de vedere științific, da, dar eu cred că nu doar aceste cauze au dus la infectarea rapidă a populației cu virusul SARS-CoV-2 în Caraș-Severin, ci faptul că ne-am lăsat o perioadă îndelungată de timp, aproximativ 4 luni, fără măsuri pe ideea că virusul nu va interveni. Abia după 6 luni am reușit să încetinim transmiterea virusului, dar tot prin măsuri, fapt care m-a condus la ideea că doar noi, specialiștii, cu administrația locală, administrația județeană, putem să facem minuni pentru populație.”, spune șeful DSP Caraș-Severin.

Cel mai îngrijorător este faptul că numărul deceselor din județ este peste media națională, fapt pentru care Dan Miloș ia în calcul trei motive: populația îmbătrânită, rata de vaccinare sub medie și nivelul de asigurare a asistenței medicale comparativ cu județul Timiș.

În discuție a intervenit și medicul-șef al Casei Județene de Asigurări de Sănătate, Laurențiu Mărțuică, explicând că o altă cauză a mortalității ridicate, poate cea mai importantă, este prezentarea tardivă la medic. „O cauză foarte importantă în județul Caraș-Severin, puteți întreba toți medicii de familie, este prezentarea tardivă și extrem de tardivă a pacienților la unitățile sanitare. Este principala cauză care a crescut mortalitatea în Caraș-Severin.”

laurentiu martuica cjas

Mărțuică spune că ceea ce ne-a ajutat să depășim pandemia și să reducem drastic numărul de îmbolnăviri și decese este tehnologia în domeniul vaccinurilor, considerând că serurile pe bază de ARN mesager și-au dovedit eficacitatea.

„Noutatea este cea care ne-a scos din pandemie. Vaccinurile performante au fost acele vaccinuri ARN mesager și vă spun ca medic că întotdeauna eu, ca individ, m-am temut de vaccinul clasic doar pentru faptul că îmi dădea un tablou simptomatic ca și cum aș trece prin boală. Vaccinurile ARN mesager… o să dovedească istoria că nu devenim sterili. Nici măcar a treia generație, cum au spus unii. Este viitorul și nu numai în ceea ce înseamnă vaccinologia, ci și în ceea ce înseamnă oncologia. Este șansa să ținem sub control aceste două aspecte. Și poate o să reușim, trecând 100 de ani de la modificarea cataclismică a statisticii medicale, în 1900 statistica vorbea de alt triaj medical față de ceea ce vorbește astăzi, pe locul întâi bolile cardiovasculare, bolile oncologice, acum 1000 de ani erau bolile infecțioase, cred că pe locul 11 era boala cardiovasculară. Dar important este ca în definiția vaccinului să fie și noua formă de vaccin.”, a explicat medicul-șef al CJAS Caraș-Severin.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/