Cărările lumii – fotografii de Liviu Stănescu la Muzeul de Artă din Timișoara

expozitie de fotografie semnata liviu stanescu
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Muzeul de Artă Timișoara și Editura Humanitas invită publicul în 18 aprilie, de la ora 18, la vernisajul expoziției de fotografie și lansarea volumului „Am fost la capătul lumii”, de Liviu Stănescu. 

Liviu Stănescu a călătorit până acum în 111 țări. A fost, printre altele, la Ushuaia, Cape Town, Cabo da Roca, Tonga, Insula Paștelui, Insulele Galapagos și la Polul Sud. În călătoriile lui, a trăit marele cutremur din Nepal, de 8,1 grade pe scara Richter, pe cel din India, de 7,4 grade, și prima zi a războiului civil din Kenia. S-a îmbolnăvit de febră tifoidă în Iran și a scăpat teafăr. Multe dintre aceste aventuri se regăsesc în paginile cărții sale „Am fost la capătul lumii”, apărută la Editura Humanitas, dar și în fotografiile expuse, în premieră, într-o expoziție.

Iată cum se descrie Liviu Stănescu: „Sunt doar un simplu vagabond care adulmecă urmele adânc lăsate în urma lor de către Panait Istrati sau Walt Whithman. Sunt un hoinar fără pereche, un ulițar căruia îi place să meargă alene pe cărările lumii și mai puțin să alerge pe bulevardele marilor metropole. Sunt și un mare teleleu care cască gura la o pietricică colorată, ascunsă sub talpa bocancului, în aceeași măsură în care cască aceeași gură în fața templelor create de cel mai mare artist în viață – Natura. Sunt un rătăcitor care nu o dată, luat de val, habar nu a avut unde se găsește și ce nimicuri caută pe acele coclauri neumblate. Haimana sunt? Păi cum altfel, atâta vreme cât doar drumul spre necunoscut este cel ce mă ademenește să-l pășesc! Și mai umblu și haihui tot mereu, pentru că doar așa, fără o țintă anume, știu că nevăzutul îmi va face cu ochiul. Un haihuist, într-un cuvânt!”

Cartea lui Liviu Stănescu despre călătoriile în lume s-a aflat în top 10 al celor mai bine vândute cărți ale Editurii Humanitas, la Bookfest București 2023.

casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

„Călătorului îi șade bine cu drumul. Dar la fel de bine îi stă și în ipostaza de povestitor, de îmblânzitor de cuvinte și de născocitor de lumi. Liviu Stănescu este un colecționar de stări. Trăiește pentru a călători și călătorește pentru a simți. Călătoriile lui nu creează cadrul unor documentări obiective, ci sunt prilejul unor introspecții și căutări profund personale. Iar atunci când cuvântului i se adaugă imaginea, lumile lui Liviu Stănescu devin o experiență în sine, transformând cititorul-privitorul-spectator într-un călător-visător. Așa ne-am imaginat și această expoziție de fotografie, ca pe o experiență, o călătorie prin lumile și trăirile lui Liviu Stănescu.”, au explicat curatoarele expoziției, Roxana Lăpădat și Andreea Sandu, de la Galeria de Artă Contemporană și Design – Galateca.

Expoziția poate fi vizitată la Muzeul de Artă din Timișoara între 17 și 28 aprilie.

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/