Un singur proiect realizat de Casa de Cultură George Suru din Caransebeș, din cele 11 depuse la Ministerul Culturii, prin intermediul Prefecturii Caraș-Severin, a fost aprobat, astfel că numai 50.000 de lei vor intra în bugetul instituției pentru a sărbători Centenarul Marii Uniri.
Proiectul este dedicat manifestării de acum 100 de ani de la 7 noiembrie, când în sala Primăriei Caransebeș a avut loc semnarea Rezoluției votată de Adunarea Cetățenească din Caransebeș și citită de către dr. Cornel Corneanu, redactorul ziarului Lumina și secretar consistorial al Episcopiei Caransebeș.
Potrivit directorului Casei de Cultură George Suru, Ioan Cojocariu, suma solicitată pentru toate cele 11 proiecte a fost de 720.000 de lei, însă s-au aprobat doar 50.000 de lei, deci aproximativ 7% din suma totală, pentru realizarea a 3 tablouri impresionante ca mărime, care vor fi amplasate în sala 1 Decembrie 1918 a Primăriei Caransebeș.
„Tablourile vor fi dedicate regelui Ferdinand și reginei Maria, o pictură cu o dimensiune de 4 m.p., patriarhului Miron Cristea, fost episcop de Caransebeș, și doctorului Cornel Corneanu. De asemenea, din fondurile primite vom realiza o placă de granit pe care va fi inscripționat textul rezoluției prin care s-a constituit Consiliul Național Român din Caransebeș afiliat la Consiliul Național Român Central”, menționează directorul Ioan Cojocariu.
Acesta mai adaugă că pictorul care va realiza toate tablourile este reșițeanul Daniel Brici, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, reprezentat de Nasui Collection & Gallery din București.
Dezvelirea picturilor va avea loc în 7 noiembrie printr-o sesiune solemnă în aula primăriei, exact la 100 de ani de la memorabila adunare.
La Caransebeș, intelectualitatea strânsă în jurul episcopului Miron Cristea a inițiat și condus toate manifestările legate de alegerea Consiliului Național Român din oraș, a Gărzii Naționale și a delegației care va reprezenta Caransebeșul la istoricul eveniment de la Alba Iulia.