Caransebeșul va exporta know-how… în China!

„Statuile des criticate de anumiți caransebeșeni sunt opere de artă care vor dăinui chiar și atunci când noi nu vom mai fi“, a declarat pentru Express de Banat directorul Casei de Cultură George Suru, Ioan Cojocariu.

Nu le poți lua acasă ca pe simple obiecte, ele aparțin zestrei culturale a Caransebeșului, subliniază Ioan Cojocariu (Coajă). „Acest proiect a fost inițiat de către actualul senator Ion Marcel Vela, pe vremea când era consilier local, înainte de a fi primar. A început întâi cu lemnul, apoi s-a trecut la marmură, andezit, travertin, roci care vor dura în timp. Cele de lemn probabil se vor duce cu timpul dacă nu se vor conserva. Noi suntem pe harta culturală a lumii și suntem foarte mândri când primim, chiar recent este o solicitare a unui oraș din China care are și el două ediții, la noi vorbim de 15 și le-au văzut pe internet. Şi vor acum să se înfrățească cu noi în acest domeniu”, spune Ioan Cojocariu.

Directorul Casei de Cultură din Caransebeş a detaliat și modalitatea de lucru a celor din China cu privire la viitoarele ediții de simpozioane în sculptură.

„Ne-au cerut să le dăm detalii despre coordonator (sculptorul Eugen Petri, profesor universitar în Ploiești). Ei sunt într-un orășel mic, care de fapt depășește 300.000 de locuitori, vor vă vină cu o delegație de specialiști să vadă cum se organizează un astfel de simpozion și să de inspire de la noi. Vor propune un parteneriat, un schimb de experiență, pentru că sunt două sisteme diferite. Sculptorii execută lucrările după o machetă, la dimensiunile alese de organizator, însă artiștii doar finisează sculptura, în rest, până la forma aproape finită, o lucrează alți sculptori mai mici fără un nume în domeniu, însă plătesc mai mult de 3 ori decât noi. Dar la noi vorbim de nume grele din această artă care și-au lăsat amprenta peste aceste monumente de artă”, a mai precizat Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură George Suru, instituția care finanțează în fiecare an, alături de Primăria Caransebeș, Simpozionul de Sculptură Monumentală de la Caransebeș.