Caransebeşul îşi estimează pierderile. Bugetul municipal, sabotat la două capete!

Primăriile încep să-și calculeze pierderile dacă se va aproba proiectul prin care se transferă de la Guvern la primării finanțarea drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizațiile lunare ale persoanelor cu handicap grav.

Guvernul dorește ca primăriilor să le fie alocată o cotă de 60% din impozitul pe venitul colectat, în schimb să accepte plata drepturilor persoanelor cu handicap și asistenților acestora. Cele două prevederi sunt respinse categoric de primarii municipiilor, aceștia susținând că cele două măsuri combinate duc la o pierdere majoră pentru primării.


La Caransebeș situația este și mai grea, pentru că aici există şi persoanele fără adăpost care sunt cazate la Centrul Rezidențial de Asistență și Reintegrare Socială pentru Persoane fără Adăpost Caransebeș și pentru care se va solicita tot de la primărie indemnizația pentru cei cu handicap. Ca o simulare făcută de către reprezentanții Primăriei Caransebeș, după ce se trage linie cu banii care ar veni de la Guvern pe cota alocată de 60%, însă cu obligaţia municipalității de a plăti indemnizațiile persoanelor cu handicap, salariile asistenților maternali și ale asistenților persoanelor cu handicap, Primăria pierde de la buget o sumă mai mare de 220.000 de lei.

Și cum un rău nu vine singur, bugetul ar mai putea pierde și impozitul pe venit al firmelor de construcții, proiectare și arhitectură din Caransebeș, care sunt scutite din 2019 de la plată. Cum firmele sunt multe la nivelul Caransebeșului, încă nu se cunoaște paguba exactă din buget. Cert este că doar de la Hidroconstrucția, cel mai mare constructor din oraș, s-ar pierde 280.000 de lei pe an.