Apa de la robinetele caransebeșenilor a fost din nou subiect de discuție pentru mai mulți reprezentanți ai instituțiilor implicate în furnizarea în bune condiții a apei. Întâlnirea a avut loc azi în sala de ședințe 1 Decembrie a Primăriei Municipiului Caransebeș, ca urmare a faptului că încă nu s-a rezolvat situația pârâului Dalci, care se varsă în bazinul de colectare de la Zervești și din cauza căruia uzina de apă de la Caransebeș nu poate funcționa la parametri normali.
Vestea tristă anunțată de directorul Aquacaraș Caraș-Severin, Nicolae Miu Ciobanu, este că o dată la două-trei zile apa nu este potabilă la robinetele celor peste 24.000 de caransebeșeni.
„Noi nu putem rezolva problema singuri, nici măcar nu avem tarife stabilite pentru apă uzată, ce să spunem la oameni? Noi putem să facem lucrări de investiții, dar în condițiile contractului avut cu municipalitatea. Or, această lucrare de anvergură nu este cuprinsă și bani nu sunt!”, a subliniat directorul Aquacaraș, Nicolae Miu Ciobanu.
Primarul municipiului, Felix Borcean, a menționat că a trecut un an de la discuțiile avute atât cu proprietarii care trebuie despăgubiți, cât și cu fostul prefect Florența Albu, pentru a încerca să se găsească soluții mai departe de Primăria Caransebeș, și până acum, nimic!
„Haideți să găsim soluții comune! Noi am încercat să despăgubim oamenii, nu e mult teren, dar am întâmpinat probleme legate de banii ceruți de oameni pentru teren. Noi am oferit 2,5 euro pe metrul pătrat, ei au crescut la 9 euro și uite-așa ne blocăm. Şi nici nu cred că există condițiile legale ca noi să cumpărăm terenul, așa, la orice sumă. De aceea trebuie să vă implicați cu toții, și Apele Române, și Hidroelectrica, și Aquacaraș, și Prefectura”, a menționat primarul Felix Borcean.
Prefectul Matei Lupu a dorit să se facă un proces-verbal la întâlnirea de astăzi, care să fie transmis Prefecturii, ca o situație de urgență, deși reprezentanții ISU au menționat că pentru ei situații de urgență sunt calamitățile naturale, și așa trebuie îndeplinite tot felul de documente.
„Dacă toți ne spălăm pe mâini, ne vom mai întâlni și la același stadiu vom fi! Haideți să lucrăm împreună și să rezolvăm această situație, pentru că este de urgență să lași un oraș întreg fără apă potabilă! Ne lovim de temeiul legal, de lipsa de bani, dar nu e mult. Ideea e că fiecare trebuie să lase de la el ca să rezolvăm problema asta”, a spus Matei Lupu, prefectul județului Caraș-Severin.
Menționăm că, în funcție de condițiile climatice, pârâul din Dalci, care se varsă în barajul de la Zervești, creează o turbiditate prea mare în lacul de acumulare și singura soluție ar fi devierea pârâului. Proiectul a fost început în urmă cu mai mulți ani, însă a stagnat în momentul în care Hidroelectrica a intrat în insolvență. Ar mai fi nevoie de săparea unui canal de 80 de metri în prelungirea celui existent și aici lucrarea s-a blocat. Cum terenul este al sătenilor din zona Turnu Ruieni, aceștia, nemulțumiți de exproprierile făcute de Hidroelectrica cu ani în urmă, pentru realizarea barajului de la Zervești, pun bețe în roate celor care le solicită terenul.
Concluzia ședinței de la Primăria Caransebeș a fost ca executivul municipal să realizeze o evaluare a terenului de la Turnu Ruieni pentru a stabili valoarea legală a acestuia, reprezentanții Apele Române să pună la dispoziție toate documentațiile avute pentru acel teren și Hidroelectrică să prezinte o situație juridică a despăgubirilor avute în trecut pentru acea zonă. Când vor fi colectate toate aceste date, vor fi transmise Prefecturii Caraș-Severin, care va stabili măsurile ce vor fi luate în viitorul apropiat după ce va expune problema la Ministerul Apelor şi Pădurilor.