Nici măcar Timișoara nu se poate lăuda cu ceea ce au gugulanii! „Caransebeșul e unul din cele mai importante orașe din Banat și Transilvania!”
Biserica medievală din centrul civic al Caransebeșului, unul dintre obiectivele regăsite în ruta cultural turistică națională, a fost pusă în valoare în urma unei investiții în valoare de aproape 5 milioane de lei, în mare parte bani europeni accesați prin POR 2014-2020. Proiectul demarat în 2017, de către Andrei Ungur, city managerul de la acea vreme, a întâmpinat o mulțime de dificultăți și a avut nevoie de aproape 6 ani pentru a fi finalizat. La un moment dat oamenii din Primăria Caransebeș se resemnaseră, dar proiectul a ajuns pe mâini bune și insistența Gabrielei Bănăduc a dat într-un final rezultate.
Ruinele bisericii medievale de sec. XIII-XIV din centrul Caransebeșului, din imediata vecinătate a catedralei, sunt puse astăzi inspirat în valoare și pot fi vizitate îndeaproape de orice curios. În plus, povestea și istoria locului sunt aduse la cunoștința celor care coboară la ruine prin mijloace moderne. „Am urmărit prin acest proiect integrarea obiectivului în circuitul turistic, am dorit totodată să-l redăm comunității deoarece e un obiectiv de patrimoniu prețios.”, a spus Gabriela Bănăduc.
Actualul city manager al Caransebeșului, Florin Bogdea, a jucat și el un rol important în finalizarea proiectului. Acesta a vorbit în special despre dificultățile întâmpinate în relația cu Direcția de Cultură Caraș-Severin. „Ne-au cerut să schimbăm tot! Au fost blocaje repetate. Proiectul s-a deblocat la Episcopie, la intervenția Preasfinției Sale Lucian. Am început în 2017 și am finalizat în 2023. Nu este normal!”, a adăugat Bogdea. Primarul Felix Borcean l-a completat: „E o nouă realizare pentru Caransebeș care li se datorează colegilor mei din Primărie. Andrei Ungur a inițiat acest proiect. A fost un proiect complicat, a avut multe sincope, chiar piedici la un moment dat. Cum am avut și de la asociația de locatari din blocul învecinat, pe care nu am mai putut face acel perete de vegetație deoarece nu am primit acceptul.”
Cercetătorul științific Adrian Ardeț, fostul manager al muzeului din Caransebeș, a apreciat că lucrările au fost executate ca la carte și a punctat motivele pentru care biserica medievală e atât de prețioasă: „E singurul monument medieval din Caransebeș. Timișoara nu are monumente de o asemenea vechime cum avem noi la Caransebeș. Trebuie să fim mândri cu acest monument. Caransebeșul, în secolele XIV – V, a fost unul din cele 5 orașe, alături de Cluj, Brașov, Sibiu și Bistrița, care a făcut parte din Principatul Transilvaniei. A fost cel mai important oraș din Banat. Orașul nostru a fost oraș regal. Făcând parte din regalitatea maghiară, această biserică a fost fondată de către Ordinul Franciscan. E o biserică făcută de români! Indiferent că a fost sur regalitatea maghiară, sub Imperiul Austro-Ungar, 90 la sută din populație a fost românească. Este unul dintre cele mai importante orașe din Banat și Transilvania!”