Caransebeșul bifează cel mai mare proiect cu finanțare europeană

Peste 8 milioane de euro a reușit să atragă municipiul Caransebeș pentru gestionarea crizei COVID-19. Este cea mai mare sumă obținută până acum de oraș din fonduri europene. 

Municipiul Caransebeș va continua lupta împotriva COVID-19 cu aparatură și echipamente medicale achiziționate prin cel mai mare proiect de finanțare europeană. Primăria Caransebeș, în parteneriat cu Spitalul Municpal de Urgență Caransebeș, a câștigat finanțarea europeană pentru proiectul „Gestionarea crizei Covid-19 în Municipiul Caransebeș.” Proiectul a fost depus în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, POIM 2014-2020, Axa prioritară 9, „Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei de COVID-19. Creșterea capacității de gestionare a crizel financiare COVID-19.”

„În cadrul acestui program de finanțare sunt sprijinite acțiuni precum: dotarea unităților sanitare publice cu echipamente și aparatură medicală, dispozitive medicale și de protecție medicală, echipamente pentru transport specializat, echipamente pentru decontaminare și suport triaj, necesare pentru tratamentul pacienților cu infecția generată de coronavirus, și pentru gestionarea situației de criză provocată de COVID-19 la nivelul unităților sanitare publice”, ne-a mărturisit primarul Felix Borcean.

Valoarea totală a proiectului este de 39.465.165,44 de lei (cu TVA inclus), echivalentul a 8.147.226,60 de euro. De precizat că suma atrasă este fără cofinanțare locală, iar acest proiect pe fonduri europene este cel mai important din istoria municipiului, după cum spune primarul Borcean.

Printre altele este vorba de un aparat de radiologie digital, cu scopie și grafie, estimat la 1,49 de milioane de lei, un aparat Roetgen digital, cu achiziție 3 D, pentru evaluarea plămânilor infectați cu COVID-19, cu posibilitatea de creare de imagini CT multiplanare, în valoare de aproximativ 2,868 de milioane de lei, aparat Roetgen cu două posturi (scopie și grafie), destinat secției exterioare de infecție și pneumologie – 1,197 milioane de lei, un sistem integrat de telemedicină, a cărui valoare depășește 1,5 milioane de lei.

În cadrul proiectului vor fi achiziționate 47 de paturi radiotransparente, în valoare de aproximativ 4,1 milioane de lei, 15 ventilatoare – 2,2 milioane de lei, 40 de monitoare pentru funcții vitale de 15 inch, o stație centrală de monitorizare, șapte defibrilatoare, 22 de injectomate independente, un microscop, șapte aspiratoare chirurgicale electrice, cinci siteme de compresiune intermitentă etc.

„Lista cu aceste echipamente și aparatură medicală a fost stabilită de medicii Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș, singurii în măsură să decidă asupra nevoilor din spital. Personal, sunt încrezător în privința atragerii de fonduri europene în viitor, cât și în profesionalismul cadrelor medicale din spitalul nostru”, a ținut să precizeze edilul-șef.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/