Caransebeș – Lugoj, singurul coridor autorizat pentru testarea aparatelor de zbor fără pilot!

drona lugoj

Drona-minune a lugojenilor Bogdan Gașpar și Ovidiu Codilă, care a făcut senzație la Londra, zboară deasupra Timișului!

Până să uimească industria de profil la expoziția din Marea Britanie, drona inventată de cei doi tineri din Lugoj a fost testată pe aeroportul din Caransebeș, acolo unde omul de afaceri Gabriel Olariu a autorizat un culoar de zbor pentru astfel de invenții. „Deoarece nu avem foarte mult trafic aerian în momentul de față, am inițiat procedura cu Autoritatea Aeriană și cu ROMATSA și suntem singurul aeroport din România unde există un coridor desemnat de spațiul segregat pentru testarea de echipamente fără pilot – drone, avioane mici și tot felul de aparate de zbor. Avem 40 de km între Caransebeș și Lugoj, pe deasupra râului Timiș, pentru zborul acestor aparate. Culoarul de zbor e exact deasupra apei, în caz că se întâmplă ceva nu vor fi accidente, nu vor cădea pe oameni, pe clădiri. Avem o companie la Lugoj care a inventat o dronă ce poate să ridice 80 de kg, cu autonomie de zbor 1 oră sau chiar 3 dacă sarcina este mai mică. O invenție extraordinară, testată la noi. Cei doi inventatori sunt parte din clusterul nostru.”, a explicat Olariu.

Tot pe acest culoar de zbor își testează prototipurile și o companie de la Clinceni, care face drone cu aripă. Olariu a legat aeroportul din Caransebeș și Liceul Tehnologic de Aviație „Max Ausnit” și de Institutul Național de Cercetare Aerospațială de la București. „Au avut și ei unele experimente pe care le-au făcut aici, la Caransebeș. Suntem în lumea bună, nu există un alt centru de genul ăsta și, împreună cu liceul, împreună cu autoritățile statului, sperăm să facem pași chiar mai importanți în domeniul ăsta.”, a mai spus omul de afaceri lugojean.

Bogdan Gașpar și Ovidiu Codilă și-au investit toți banii, ceva peste 100.000 de euro, într-un proiect ce are ca rezultat o dronă unică pe piața de profil. E vorba despre o dronă de mari dimensiuni, care poate ridica până la 80 kg sarcina utilă pentru un zbor neîntrerupt de maximum o oră. Durata zborului poate crește până la 3 ore dacă greutatea transportată scade. Poate avea multiple întrebuințări, poate fi folosită în agricultură, dar la fel de bine și în domeniul militar. „Drona noastră poate sta la punct fix trei ore, ceea ce nu poate face niciun model care există acum pe piață. În plus, un singur producător face o dronă asemănătoare, dar ea poate transporta maximum 46 de kilograme. Drona noastră ar fi singura de pe piață care ar putea duce 80 de kilograme”, explică Ovidiu Codilă, unul dintre cei doi inventatori.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/