„Capul datornicilor vrem!” Consilierii PSD cer lista marilor datornici din Caransebeș

Consilierii PSD consideră că regulile executivului Primăriei Caransebeș sunt făcute doar în detrimentul cetățeanului. De ce nu pot afla contribuabilii de rând, oameni care își plătesc taxele și impozitele la timp, cine sunt marii datornici la bugetul local al municipiului? De ce ne ascundem în spatele unei legi pentru că așa spune directorul economic al Primăriei? La toate aceste întrebări așteaptă răspuns consilierii social-democrați.

În ședința de lucru a Consiliului Local Caransebeș, consilierul PSD Gavrilă Ardelean a întrebat din nou dacă la mapă au fost puse listele cu datornicii, persoane fizice și juridice, care de ani întregi sunt codași la plata acestor taxe.

„Vă tot plângeți că bugetul este mai sărac, de ce nu ne puneți la mapă listele cu datornici, le tot cer de vreun an de zile, poate în felul acesta, dacă se văd puși la zid marii rău platnici își mai achită din datorii. Domnule Irimia, mie mi-ar fi rușine să semnez o asemenea hârtie! Dumneata îmi spui mie că este interzis să se dea spațiului public, publicității această listă! Eu te-am rugat să mi-o dai mie aici, în Consiliu, eu nu sunt ziar, eu sunt consilier local! E vorba de banii datorați Primăriei, că ne plângem că nu avem bani. Ce, suntem noi mai catolici decât Papa?”, a spus consilierul Gavrilă Ardelean.

În apărarea sa, colegul consilier Valentin Dascălu a dat exemplul primarului Timișoarei, care a dat deja publicității lista cu datornici.

În replică, directorul economic al Primăriei Caransebeș, Horia Irimia, a declarat că-și susține punctul de vedere. „Rolul Consiliului Local este să adopte hotărâri cu caracter general, nu poate să ceară aceste liste, nici măcar soțului sau soției nu poți să dezvălui astfel de informații. Eu am trimis o solicitare la Ministerul Finanțelor Publice și la Ministerul Administrației Publice să-mi spună dacă pot oferi aceste liste”, a menționat Horia Irimia.

Întrebat primarul Felix Borcean despre această abordare a directorului economic, acesta ne-a declarat: „Eu consider că nu există secrete, poate și pentru faptul că venind din mediul școlar percep altfel lucrurile, notele elevilor sunt publice, situația școlară a elevilor este consultabilă, eu nu văd de ce situația agenților economici ar fi una de mascat sau ascuns. Eu aș fi pentru evidențierea celor cu datorii, pentru că până la urmă nu este corect față de cei care procedează în mod corect. Dar dacă legea spune că este altfel, eu o să mă conformez. Faptul că eu am acces sau altcineva are acces este una și a le face publice este alta. Deci eu pot să am o informare și aș putea devoala unele informații, dar aș face-o pe riscul meu, dacă legea nu permite”, a menționat primarul Felix Borcean, care a mai afirmat că demersul PSD nu este de bună credință, dar pe de altă parte crede că în acest carusel al datornicilor nu se află doar firme liberale sau doar firme PSD-iste.

„Dacă acest fapt s-ar materializa, cred că am avea surprize dintre cele mai deosebite. Nu fac nici o speculație pentru că nu am o imagine a datornicilor, dar mă voi interesa și aș putea să vă prezint o situație nu concretă, dar în anumite limite”, a declarat edilul orașului Caransebeș.