Cântecul și jocul popular unesc! Tinerii din Muncitoresc, implicați într-un proiect social

Un proiect dedicat tinerilor cu oportunități reduse s-a desfășurat recent la Reșița. Doi artiști din Caransebeș s-au oferit să sprijine beneficiarii, pentru ca aceștia, prin cântecul și jocul popular, să se integreze mai ușor în societate.

Începând din 10 septembrie, timp de 15 zile, în cartierul Muncitoresc din Reșița s-a desfășurat una dintre activitățile proiectului „InclusiveArt – Access to Culture for Disadvantaged Children and Youth”, eMS RORS-22, finanțat de Uniunea Europeană prin programul INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia, unde Asociația Nevo Parudimos este parteneră, pe lângă Primăria orașului Zrenjanin (Serbia), Centrul pentru Arte Frumoase și Aplicate Terra (Kikinda, Serbia), coordonator fiind Institutul Intercultural Timișoara. Proiectul apelează la mijloacele oferite de cultură și artă pentru a crea contexte de integrare și creștere creativă, atât pentru comunitățile locale implicate, în special pentru copiii și tinerii defavorizați din cadrul acestora, cât și pentru un grup de tineri artiști.

La activitate au participat doi artiști din Caransebeș: frații Adela (solistă de muzică populară/coregraf) și Adrian (Coregraf dansuri populare) Jurchescu.

„Proiectul nostru și-a propus să ofere posibilitatea unor tineri cu oportunități reduse din cartierul Muncitoresc să învețe să socializeze cu alți tineri de vârsta lor și nu numai, printr-un limbaj al cântecului și jocului popular. Pe parcursul a 15 zile, tinerii au luat parte la cursuri de joc și de canto popular. În această perioadă ei au învățat să danseze horă, brâu, ardeleană, joc de doi și să cânte, lucru care îi va ajuta să se integreze mai ușor în cadrul societății din care fac parte”, spun artiștii caransebeșeni.

Tinerii care au participat la aceste cursuri vor prezenta publicului larg lucrurile pe care le-ai învățat în cadrul unui spectacol care va avea loc luni, 8 octombrie, de la ora 16.30, la Cinematograful Dacia din Reșița.

„La spectacol, acești tineri vor prezenta un dans popular de hore, brâuri, ardelene și doiuri din Banatul de Munte, un joc popular țigănesc, două cântece bănățene, o horă «Bună sara, dragii mei!» și un brâu «Cine n-are dor pe lume?», interpretate de un grup vocal format tot din tineri din cartierul Muncitoresc, beneficiari ai proiectului nostru, precum și o poezie în grai bănățean. La spectacol vor fi prezenți, pe lângă gazda evenimentului, Ansamblul «Bârzava» din Reșița și Ansamblul «Junii gugulani» din Caransebeș”, transmite Laura Turcu, referent cultural.

Pentru mai multe informații: e-mail nevoparudimos@yahoo.com sau turcu.laura13@yahoo.ro.

Sursă foto: Arhivă

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/