„Canopy”, instalație uriașă, în premieră pentru Timișoara

canopy instalatie electro timisoara
1000x100 (1) untitled design set 970x90 px

La Universitatea Politehnica Timișoara s-a inaugurat „Canopy”, o instalație uriașă, realizată de artistul britanic Steve Messam, în premieră pentru Timișoara.

Sculptura temporară gonflabilă realizată de artist este parte din proiectul UPT Campus Creativ, platformă de regenerare socială și culturală, lansat în anul în care Timișoara este Capitală Europeană a Culturii.

Artistul de origine britanică, Steve Messam, celebru pentru instalațiile sale spectaculoase care ne provoacă să vedem clădirile și spațiile familiare într-un mod total diferit, a ajuns pentru prima oară în România, ca invitat al programului UPT Campus Creativ. Steve a expus printre altele la Bienala de artă de la Veneția și la cea din Shanghai, iar în 2021 a primit titlul de „Artistul vizual al anului”, acordat de Newcastle Journal Culture Awards.

„Mă simt onorat să fiu invitat să creez ceva în Timișoara în timp ce orașul poartă titlul de  Capitală Europeană a Culturii. Mi-a plăcut să descopăr cultura locală și să explorez povestea arhitecturală a orașului. Fie că te-ai născut și ai crescut într-un loc, fie că ești un vizitator trecător, este important să ridici privirea și să admiri ce te înconjoară. Există întotdeauna ceva nou și interesant de descoperit în arhitectura locului”, spune Steve Messam.

Steve a creat sculptura temporară gonflabilă Canopy, care evidențiază un exemplu excelent al stilului brutalist, clădirea Electro, proiectată de Petre Swoboda la sfârșitul anilor ’60, clădire ce a servit drept ancoră a modernității, semnalând intrarea în domeniul științei și al raționalității.

timisoara capitala 2023 gif card de energie dacus 1000x100

„Una dintre direcțiile programului UPT Campus Creativ este și de a aduce arta mai aproape de studenți. Mai mult de atât, prin invitația către Steve, am vrut să atragem atenția asupra campusului ca spațiu fizic și să subliniem nevoia urgentă de intervenție. Steve a reușit să încapsuleze această dorință a noastră și sperăm ca toți trecătorii să ridice privirea din telefonul mobil și să accepte invitația de a percepe într-un mod diferit spațiul cu care sunt obișnuiți”, adaugă Alex Luca, coordonatorul proiectului.

Canopy poate fi admirată, pe intrarea Electro, până în 10 decembrie.

 

 

untitled design set 970x90 px