Pasajele sub și supraterane, podurile peste Bega, metroul, maternitatea nouă, sala polivalentă, stadionul cu 30.000 de locuri și mijloace de transport zero poluante. Toate se află pe lista de angajamente luate de Nicolae Robu, repostată în campania electorală pentru al treilea mandat în fruntea Timișoarei. În lista direcțiilor strategice apar și mai multe obiective a căror realizare stă în pixul unor oficiali ministeriali.
Primarul Nicolae Robu, candidatul PNL pentru încă 4 ani în fruntea Timișoarei a publicat pe pagina de Facebook direcțiile strategice pentru perioada 2020-2030, adică pentru următorii 10 ani. Robu își dorește ca, pe viitor, Timișoara să fie un loc în care se trăiește bine, adică în libertate, prosperitate, securitate și calm.
Primarul consideră că Timișoara este atractivă ”pentru noi cetățeni, în special pentru tineri, viitoare forță de muncă, prin frumusețea – istorică și modernă deopotrivă- , modul de viață calm, securitatea înaltă a persoanelor și bunurilor, oferta de loisir, oferta culturală, serviciile educaționale – creșe, grădinițe, școli de calitate-, serviciile medicale.”
Printre principalele realizări din ultimii ani, amintește: construirea a 4 pasaje, construirea a 4 noi poduri,
un sistem computerizat de management al traficului ”modern și înalt performant, la scara cvasi întregului oraș” și ”susținerea unui agende culturale bogată și puternic diversificată și câștigarea, în baza ei, a titlului de Capitală Europeană a Culturii”. În sectorul public, Robu amintește de înnoirea parcului de vehicule al sistemului de transport public, inclusiv cu cele 44 de autobuze electrice și 21 de tramvaie de mare capacitate care deocamdată nu au fost livrate timișorenilor. Primarul punctează la realizări inclusiv reușitele din mediul privat:
Promisiunile candidatului Robu pentru al treilea mandat. Unele – transferate din 2013
Nicolae Robu se angajează să construiască 5 noi pasaje la intersecțiile de mare trafic cu calea ferată, din care 2 subterane și 3 supraterane, amintește din nou de cele „4 noi poduri peste Bega” (Solventul, Jiul, Osho, Bobâlna), aduce în discuție realizarea inelelor de trafic auto 1, 2 și 4 și a unei rețele de piste de biciclete pe 30 km în jurul Timișoarei. Parte din obiectivele asumate de Robu stau la voința Ministerului Transporturilor: construirea unor noi tronsoane din centura ocolitoare, extinderea aeroportului și creșterea numărului de zboruri, fie „punerea în valoare a rețelei de cale ferată existentă în județul Timiș în jurul Timișoarei”. Edilul local reia proiectul „metroul timișorean”, despre care spune că va demara ”într-o nouă definire față de cea din 2013”.
Tot de Ministerul Transporturilor, prin CNAIR, ține și realizarea mai multor tronsoane de autostradă, cum ar fi Timișoara-Oradea, Timișoara-Beograd, Timișoara-Sibiu sau finalizarea autostrăzii Sebeș-Turda, Turda-Borș, fie construirea autostrăzii Sibiu-Pitești. Robu prezintă aceste obiective ca fiind de interes major pentru oraș și se angajează că va face „lobby și presiune” pentru realizarea acestora.
În ceea ce privește modernizarea infrastructurii pentru sănătate, Nicolae Robu amintește construirea de clădiri pentru Spitalul de Copii, maternitatea Spitalului Municipal și construirea Institutului Oncologic, ultimul proiect fiind la decizia Ministerului Sănătății.
La viitor se vorbește și despre realizarea sălii polivalente și a stadionului cu 30.000 de locuri, ambele obiective aflate în curtea Companiei Naționale de Investiții.
Primarul în funcție își propune și achiziționarea a noi mijloace de transport „exclusiv zero poluante, electrice, cu ținta ajungerii rapide la un parc modern de cel puțin 200 astfel de mijloace”, dar și ”continuarea procesului de creștere substanțială a numărului de arbori din oraș”.
Alte obiective luate în considerare pentru următorii ani:
În cele din urmă, Nicolae Robu aduce în discuție „Deschiderea spre societatea civilă”, capitol în care punctează „continuarea relațiilor bune ale primăriei cu structurile societății civile ce se dovedesc constructive, preocupate cu adevărat să-și aducă aportul la mai binele urbei”. Primarul invocă aici consiliile de cartier sau organizațiile studențești, dar și ONG-urile culturale sau presa presă”.
(E)