Când străinii vin să ne adopte câinii…

Problema câinilor vagabonzi pare una imposibil de rezolvat în țara noastră. Dacă adăposturile aduc o rază de speranță, în ideea că animalele nu mai umblă haotic pe străzi, în cele mai multe cazuri acestea sunt umplute până la refuz, românii nefiind interesați să adopte. Un englez a venit însă la adăpostul de animale din Oravița, iar prin gestul său a dat o lecție de umanitate pentru care merită toată admirația.

Un bărbat care trăiește în Marea Britanie s-a îndrăgostit de animalele adăpostului din Oravița. Povestea a început pe Facebook, acolo unde omul a aflat, în urmă cu un an, despre cazul unei cățelușe bolnave din oraș, care avea nevoie de ajutor. Postarea fusese făcută de Monica Izvănariu, președintele Asociației ALMA. „Domnul a văzut o postare de-a mea anul trecut pe Facebook cu o altă cățelușă din Oravița care era pe stradă și avea o boală severă de piele. A sunat el personal din Anglia, a plătit toate costurile și a adoptat cățelușa. Apoi a văzut o altă postare cu o altă cățelușă de pe stradă din Oravița, lovită de mașină, bătrână și a adoptat-o și pe aceea”, ne povestește Monica Izvănariu.

Au fost primii pași spre o legătură frumoasă între englezul Stephen și animalele din Oravița. În urmă cu o lună, acesta a venit pentru prima oară în România pentru a vedea cu ochii lui adăpostul și pentru a înțelege mai bine situația animalelor fără stăpân din țara noastră. „A fost impresionat de toți câinii din adăpostul din Oravița, în special de cei bătrâni”, dezvăluie Monica. Atunci a făcut cunoștință și cu Frank, un câine bătrân și bolnav pe care s-a decis să îl adopte. Așa că Stephen a revenit personal, pe cheltuiala lui, pentru a-și lua prietenul acasă.

„Cățelul acesta era foarte bătrân și a avut și niște probleme de sănătate. Am căzut de acord că nu este cel mai bine să îl punem pe unul dintre transporturile obișnuite de căței care duc animale în străinătate pentru adopție pentru că nu știam dacă transportatorii vor ști cum să îl ajute pe drum. Așa că a venit el cu mașina. A luat legătura cu o organizație de acolo care s-a oferit să ne dea niște donații, mâncare. A venit cu mașina încărcată. Eu am fost foarte impresionată pentru că a făcut niște eforturi. Pe lângă drumul obositor, cheltuiala cu drumul, a plătit toate facturile medicale…”, spune președintele Asociației ALMA pentru Express de Banat.

Stephen a plecat cu inima frântă că nu a putut lua cu el mai multe animale, având deja acasă cele două cățelușe salvate anterior, dar și alte animale de rasă. Totuși, este decis să ajute în continuare câinii din România, așa că, împreună cu Monica, a demarat campanii de strângere de fonduri pentru anul viitor, astfel încât să poată fi organizate și alte campanii de sterilizare, dar și pentru a trata animalele bolnave.

În adăpostul din Oravița trăiesc acum aproximativ 200 de câini, iar unii dintre ei trebuie să ajungă de urgență la medic. 99% dintre câinii de aici pleacă în străinătate în lipsa unor cereri de adopție din partea românilor. Locuitorii din zonă care vizitează adăpostul caută, în general, câini de pază sau câini de rasă pentru montă, astfel că cei mai mulți patrupezi nu-și găsesc stăpâni.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/