De aproape 3 ani, o familie din Reșița trăiește cel mai mare coșmar. Teodora, fetița familiei Furtună, în vârstă de 8 ani, se luptă cu o boală teribilă: leucemie!
O familie din Reșița trece prin cel mai mare coșmar pe care îl pot trăi doi părinți. Fetița lor Teodora, acum în vârstă de 8 ani, este de aproape un an în Italia, acolo unde luptă să învingă o boală prea mare pentru corpul ei micuț: Leucemie Limfoblastică Acută.
Lungul drum prin spitale
De la o simplă operație de polipi, efectuată la Reșița, s-a ajuns la o infecție între nervul optic și carcasa craniană. Pentru început, fetița a fost diagnosticată cu strabism. La Timișoara, la Spitalul „Louis Țurcanu”, a primit un alt diagnostic: boala autoimună. Aproape o lună și jumătate, corpul micuței a fost hrănit cu hidrocortizon. Substanța are menirea de a ascunde boala și de a da o stare de bine, așa că în iarna lui 2014, Teodora s-a simțit un pic mai bine. După doar o lună însă, boala și-a făcut din nou efectul, iar familia a ajuns la Spitalul „Alexandru Obregia” din București, acolo unde a apărut un alt diagnostic: meningită TBC. „Am refuzat să credem că asta este boala și am refuzat tratamentul pentru asta. În 2015, de Paște, am ajuns la Victor Babeș la Timișoara. Am stat cam 4 săptămâni internați, iar doctorii ne-au sfătuit să mergem în altă parte, pentru că se declară depășiți de acest caz. A fost diagnosticată cu meningită virală, dar noi tot nu am crezut asta și așa am ajuns în Ungaria, la Szeged. Într-o săptămână am cheltuit cam 1.200 de euro. După 4 săptămâni ni s-a spus că fata nu are nimic și că e suficient să urmeze un tratament prescris de ei. Nu am mai putut sta așa și am decis să să mergem la București și să apelăm la Ministerul Sănătății. Ne-au trimis la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș, iar după aceea la Institutul Oncologic Fundeni. După un nou set de analize, nu ni s-a dat niciun diagnostic clar, așa că am ieșit din spital pe semnătură și am plecat spre Italia. Asta se întâmpla în 28 august 2015”, spune tatăl Teodorei, Dumitru Furtună.
Procedurile din România și infecțiile din spitale
În spitalele din România, Teodora a suportat 7 puncții lombare, pe viu! În Italia nu se face așa ceva niciodată! Copilul a suportat dureri greu de imaginat, procedura din România fiind una învechită, prea puțin orientată spre grija față de pacient. Acum, Teodora are implantat un cateter direct pe artera aortă, spre deosebire de România, unde tratamentul era aplicat prin injectomate, venele fetiței fiind în permanență sparte. Și asta nu e tot. Teodora a luat din spitalele din România Stafilococul auriu și helicobacter. Medicii din Italia s-au luptat pentru a depista mai întâi infecțiile nozocomiale, ceea ce a tergiversat aplicarea tratamentului pentru leucemie.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157670990598133″]
Familia a vândut aproape tot
Pentru toate costurile suportate până acum, familia a vândut în România aproape tot: o garsonieră și două mașini. Însă, chiar dacă tratamentul fetiței este decontat în Italia de către statul român, iar garsoniera în care locuiește micuța cu mama și tatăl nu implică niciun cost, cheltuielile fiind suportate de o fundație din Italia, sursele de supraviețuire ale familiei s-au epuizat. Pentru garsoniera în care locuiesc cei trei, familia va plăti chirie în momentul în care cateterul va fi scos din pieptul fetiței.
Teodora este la al cincilea ciclu de citostatice acum. Pentru asta, stă internată în spital, iar odată la trei zile i se prelevă probe de sânge pentru analize. Medicii estimează că familia Furtună va mai sta cel puțin 1 an în Italia, pentru recuperare, analize și tratament. În prezent, familia cheltuie în jur de 800 de euro lunar, iar singurul care ar putea lucra este tatăl, mama fiind nevoită să stea în permanență cu Teodora. Din păcate, CV-urile depuse până acum nu au primit niciun răspuns favorabil.
Oamenii care consideră că pot ajuta financiar familia au la dispoziție următoarele conturi, deschise în lei și euro la BRD, pe numele mamei, Liliana Crina Furtună:
LEI: RO02BRDE426SV73806204260
EURO: RO90BRDE426SV73806384260