Când se nasc primii bebeluși la noua maternitate a Timișoarei?

noua maternitate din timisoara
untitled design set 970x90 px

Prima maternitate construită în Timișoara postdecembristă va fi operațională din luna august, a anunțat Dorel Săndesc, managerul celui mai mare spital din vestul țării.  

La 11 martie 2024, autoritățile județene au anunțat finalizarea recepției de lucrări de la noua maternitate a Timișoarei, primul spital public ridicat de la zero în orașul de pe Bega, după Revoluție. Tot atunci era estimată luna iunie pentru operaționalizarea unității medicale.

„Maternitatea are ca termen finalul lunii august – e prevăzut în proiect. O vom deschide în termenul prevăzut de proiect. Noi estimăm clar că vom deschide în august, înainte de ultima zi prevăzută. Facem tot ce trebuie, de la aprobări, avizări, la problemele tehnice care apar atunci când începi să rulezi, să testezi toate instalațiile complexe care sunt în această clădire. Vom asigura deschiderea ei în termen.”, a declarat pentru expressdebanat.ro medicul Dorel Săndesc, managerul Spitalului Județean Timișoara.

dorel sandesc, managerul spitalului judetean din timisoara

Medicii de la Maternitatea Bega estimează că mutarea tuturor echipamentelor din clădirea de pe bulevardul Victor Babeș 12 va dura cel mult o săptămână.

„Vom opri activitatea de la Maternitatea Bega, asta e soluția, vom discuta cu colegii de la Maternitatea Odobescu pentru transferul unor eventuale cazuri de nou-născuți prematur care necesită îngrijire în continuare și apoi, în termen de o săptămână, am discutat cu colegii din maternitate, estimăm că se poate face mutarea și a echipamentelor care sunt acolo și sunt prevăzute a se muta, a colectivului, astfel încât să ne încadrăm în termenul prevăzut. Este important de spus că este unul din obiectivele sanitare care s-a realizat și se va operaționaliza în termen.”, a mai explicat Dorel Săndesc.

maternitatea bega din timisoara

publicitate ziar expresb 1000x100

Destinație nouă pentru sediul clinicii de pe Victor Babeș 12

Spitalul Județean nu renunță nici la clădirea în care astăzi încă funcționează Maternitatea Bega, construită în jurul anilor 1920. De-a lungul anilor, medicii de aici au reclamat lipsa unor circuite potrivite pentru funcționarea unui spital, imobilul fiind ridicat cu destinația internat de fete. Spațiul, spun cei din conducerea spitalului, va fi folosit pentru diversificarea serviciilor pe care unitatea sanitară le oferă.

sediul maternitatii bega din timisoara de pe str. victor babes nr. 12

„E vorba de 80 de paturi plus săli de operații. Avem de gând să diversificăm serviciile spitalului cu servicii care constatăm că sunt absolut necesare, sunt deficitare în general, și pentru care avem pacienți. Ne gândim la serviciul de paliație, există o mare nevoie pentru a asigura îngrijiri și un final omenesc pacienților incurabili. De asemenea, ne gândim la hematologie, (…) oncologie – având un serviciu ambulator am putea să asigurăm pacienților și tratamentul de tip chimioterapie. Ne gândim să asigurăm în sălile de operație de acolo anumite intervenții care sunt de tip spitalizare de zi, cum ar fi instalarea de catetere speciale pentru tratamentul chimioterapie. Iată, grupăm un profil de patologie specific, deficitar și foarte sensibil.”, a spus Dorel Săndesc.

Test gigant: reluarea fertilizărilor in vitro la Maternitatea Bega

Noul spital de nașteri din proximitatea Spitalului Județean are prevăzut și un compartiment pentru fertilizări in vitro. Centrul trebuie însă acreditat.

În 1996, Timișoara devenea primul oraș din țară în care s-a reușit o operație de fertilizare in vitro. Centrul fusese realizat de Crucea Roșie Rhein Neckard Heidelberg. Operațiile au fost sistate în iulie 2009, după ce Autoritatea Națională de Transplant din București a descoperit că nu sunt îndeplinite normele de funcționare. În anii de funcționare a centrului, profesorul Ioan Munteanu, „părintele” fertilizării in vitro, a ajutat la venirea pe lume a peste 500 de copii.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/