Când salariații din spital cer vouchere de vacanță să nu uite că bugetul spitalului este „cocoșat” de salarii

Un al doilea sindicat își face prezența în Spitalul Municipal de Urgență din Caransebeș. Președintele Sindicatului Solidaritatea Sanitară Caraș-Severin, Filiala Caransebeș, Marius Posipal reclamă conducerea spitalului de lipsă de transparență. Primarul Felix Borcean îl contrazice și spune că halatele sau voucherele nu sunt prioritate pentru un spital, unde infrastructura este la pământ.

Lipsa voucherelor de vacanță sau a materialelor sanitare, lipsa unui circuit normal de transport cu liftul în spital de aproape o lună ar fi doar câteva din problemele ridicate de către liderul noului sindicat din spitalul Caransebeș.

Normele de aplicare ale legii 165/2018, la art.4 specifică obligativitatea angajatorului de a prevede în buget suma aferentă pentru voucherele de vacanță, după un acord cu sindicatele din unitate. Actuala conducere nu a semnat un acord cu sindicatele decât unilateral: au impus o perioadă cu care sindicatele nu au fost de acord. Nu ne asigură echipamentul necesar desfășurării actului medical halate și mănuși de unică folosință, nu ne asigură dezinfectante pentru mâini. Nu avem linie separată de curățare și dezinfecție a costumelor și halatelor angajaților, ceea ce contravine normelor de igienă și de prevenție”, menționează Marius Posipal, liderul sindicatului nou înființat în spitalul din Caransebeș.

Asistentul medical spune că de o lună în spital nu există un circuit normal de transport cu liftul, singurul lift mare este de transport hrană, deșeuri, pacienți, personal, aparținători, cadavre, lenjerie curată și murdară, truse de pansat.

Ca reprezentant al sindicatului ne deranjează lipsa comunicării cu conducerea pentru că nu răspund adreselor înaintate. Managerul nu consultă sindicatul în luarea deciziilor și dă dovadă de dezinteres, ba chiar de rea intenție în ceea ce privește normalizarea lucrurilor, aducerea spitalului pe linia de plutire. Au estimat un buget cu cifre exorbitante la încasări, structura organizatorică este schimbată după bunul plac pentru a face angajări masive cu un impact negativ asupra bugetului spitalului, fără consultarea prealabilă cu cei din consiliul de administrație și sindicate”, mai spune Marius Posipal.

În replică, primarul municipiului Caransebeș menționează că multe lucruri nu sunt normale în spital și în special nu este normal să vezi cozi la spital:

Nu e normal ca oricine este pacient să-l plimbe medicul pe la o grămadă de uși, ca să facă investigații. Este un mecanism pe care mulți oameni nu-l înțeleg. Ei se duc la medic și sunt în stare de orice pentru a pleca tratați de acolo și când spun orice mă refer chiar la orice. Nu este normal! Acolo trebuie să fie un circuit foarte clar, de aceea am insistat pentru ambulatoriu. Dacă sunt cazuri grave da, te internează, dar pentru orice altă problemă nu este normal să vezi atâtea cozi la spital pentru că medicul ba este, ba nu este și hai să fim serioși, când face sindicatul astfel de interpelări în Consiliul Local?! Să vină cu problemele reale ale spitalului, nu că nu au halate verzi sau galbene sau roșii sau nu au unde să se spele sau nu au spațiu unde să se schimbe pentru că acestea sunt probleme de ani de zile și nu au apărut acum! Și, dintr-o dată, se simt lezați de aceste aspecte. Și cu voucherele de vacanță sunt de acord dacă există fonduri, nu am nimic împotriva beneficiilor salariaților din orice unitate bugetară, dar fiecare să se gândească că de ceva vreme încasează salarii foarte mari și bugetul spitalului este cocoșat de aceste salarii și un pic tonul mai jos când vorbim de vouchere pentru că beneficiile în spital oricum transcend pe cele salariale în majoritatea situațiilor și cred că înțelegeți ce vreau să spun”, a mai adăugat primarul Caransebeșului, Felix Borcean.