Când pensula se odihnește, artistul pictează… cu mintea și sufletul

Lumea interioară a unui artist, care nu cunoaște frontiere, transpusă cu emoție pe pânză, pentru publicul larg.

Memorandum pentru o realitate fragmentată” este titlul vernisajului peste care s-a „iscălit” artistul plastic reșițean Bogdan Piperiu și care a deschis, prin acest eveniment, cea de-a șasea ediție a festivalului internațional „Sabin Păutza”. Muzeul Banatului Montan din Reșița a avut onoarea de a expune 42 de lucrări realizate în ulei pe pânză și unele prin tehnica colajului, inovatoare chiar și pentru artist, prin maniera în care au fost tratate acestea, „oarecum ceva aflat la granița concretului cu imaginarul, adică niște peisaje interpretate, descompuse și recompuse prin filtrul meu și prin percepția mea, pe care o am despre arta non figurativă”, așa cum declară Bogdan Piperiu.

Auditoriul, care nu a fost deloc puțin la număr și printre care s-au numărat oameni de cultură, artiști, fețe bisericești, dar și reprezentanți ai administrației locale și județene, a savurat fiecare lucrare, admirând pasiunea, creativitatea și mai ales curajul unui artist care și-a depășit imaginația și limitele, chiar și peste granițe, în Germania, acolo unde s-a stabilit acum patru ani.

„Este foarte greu să vii acasă să expui în special ceva nou și pentru a patra oară, de când am părăsit țara. La un așa nivel și volum de lucrări, dar și ca amploare consider expoziția de față cea de vârf din cariera mea, până în prezent. O consider cea mai unitară și, conceptual vorbind, cea mai bine legată. Din punct de vedere emoțional cred că  fiecare lucrare transmite în parte o altă vibrație, însă în ansamblu ea e gândită ca o singură piesă împărțită în 42 de lucrări. Inclusiv lucrările de video art pe care le-am expus reprezintă un singur concept”, a mai adăugat Bogdan.

25 mai este ultima zi în care iubitorii artei pot vizita expoziția, ale cărei lucrări au fost pregătite din 2018 și până acum, un loc ce poate fi numit, fără modestie, școală a culturii, a bunului simț și respectului pentru creație, în toate formele ei. Faptul că artistul trăiește în Germania de patru ani, acceptând provocarea meleagurilor străine, a reprezentat un nou imbold, un avânt cu aer proaspăt ce l-a propulsat în rândul artiștilor cunoscuți și apreciați și din vest. Acest fapt a fost deja demonstrat prin numeroasele expoziții pe care le-a avut până acum, dar și cele care sunt în plan să urmeze. Prima expoziție din acest an va fi în orașul Muringen, un oraș care deține 17 lucrări ale pictorului, iar în 9 februarie 2020, aceeași expoziție, dar cu mici schimbări, va avea loc în Stuttgart, chiar în centrul orașului.

„Este tot un fel de provocare pentru că dacă acasă ai emoții mai mari și te simți scăldat de prietenie, mai mult decât în altă parte, în străinătate provocarea constă în faptul că lumea nu te cunoaște și uite că tu te prezinți cu lucrările tale, în acel moment pentru ei, brusc. E o provocare pentru mine și este foarte interesant să expui în locuri noi și chiar îmi place treaba asta. Străinătatea este foarte mare, topurile și cota reprezintă o discuție mult mai amplă, de fapt poate o discuție care ține de mine, în primul rând, însă ce mă interesează cel mai mult este să-mi văd de treabă și să îmi pot exprima așa cum vreau și cum trebuie ideile, gândurile și percepția mea”.

Se poate trăi din lucrările pe care le realizezi? 

„Mi-ar plăcea să se întâmple, însă e foarte greu să trăiești doar din asta. Dar la un anumit nivel cred că oriunde poți trăi din artă și din pictură, asta înseamnă o cotă mare, un vârf atins, însă atingerea acelei cote necesită foarte multă muncă, foarte multă vizibilitate, activitate – ceea ce fac eu acum”, a concluzionat artistul plastic din Moniom, Bogdan Piperiu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/