Când contractul este în lei, iar turcii de la Durmazlar l-ar vrea în euro…

Singurul ofertant de tramvaie pentru Reșița s-a dovedit a fi compania turcească Durmazlar, aceeași care a câștigat și licitația organizată de Primăria Generală a Capitalei. Primarul Ioan Popa ar fi vrut mai multe oferte, însă este optimist în privința calității acestora și a livrării acestora în timp util. Cel puțin așa l-au asigurat cei de la Durmazlar în discuțiile pe care le-a avut cu aceștia la Reșița, înainte de declanșarea stării de alertă.

„A venit o delegație de șase persoane din Turcia, de la Izmir, și ne-am uitat împreună pe draftul de la contract. În caietul de sarcini pe achiziție tramvai a existat un draft de contract pe care noi l-am discutat cu turcii punct cu punct. Am discutat și un calendar, cam cât le ia să le facă, când avem noi nevoie de ele, pentru că și dacă le-ar face într-un an, ni le-ar trimite și le-am avea degeaba pentru că nu suntem gata cu infrastructura.”, spune Popa.

Totul pare bine până acum, în afară de un aspect minor la prima vedere, dar important pentru partea turcă, cea care ține de anumiți termeni din contract.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

„Una dintre preocupările lor, justificată, zic eu, era legată de faptul că acest contract este negociat în lei. Deci achiziția celor 13 tramvaie, care în echivalent euro astăzi era de vreo 26 de milioane de euro este, de fapt, în lei și aveau o preocupare legată de faptul că dacă ei au un timp de realizare a investiției de doi ani ce se va întâmpla dacă inflația va eroda în mod semnificativ moneda națională. Pentru că dacă avem o inflație de 4%-5% pe an, te poți trezi în doi ani că de fapt ei au pierdut 10% din valoarea reală a contractului.”, a explicat primarul Reșiței.

Potrivit spuselor lui Popa, a fost trimisă o adresă cu aceste aspecte Ministerului Dezvoltării, pentru a rezolva problema într-un fel sau altul.

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/