Cancerul de col uterin: „Când există simptomatologie, deja este prea târziu”

col uterin
untitled design set 970x90 px

România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea prin cancer de col uterin. Se înregistrează anual peste 4.000 de cazuri, iar jumătate din acestea sfârșesc prin deces. Asta deși este singura forma de cancer pentru care există vaccin.

Majoritatea cazurilor de cancer de col uterin se datorează infecției cu anumite tulpini ale virusului HPV și este definit ca fiind o afecțiune malignă a celulelor care tapetează suprafața colului. În stadiile incipiente este frecvent asimptomatic, iar pe măsură ce lucrurile se agravează apar sângerări vaginale intermitente care cu timpul devin frecvente și în cantități mai mari.

„Când există simptomatologie deja este prea târziu. Când există sângeri deja am putea vorbi de cancer. Eu le recomand pacientelor ca măcar o dată pe an să facă un control în ceea ce privește cancerul ce col uterin. La un examen citologic Babeș-Papanicolau se poate depista un cancer. Și femeile tinere pot face acest tip de cancer. Controalele ar trebui să înceapă de la debutul vieții sexuale. Am avut cazuri în care am depistat paciente cu displazie severă la vârstă tânără și la care le-am făcut excizia în țesut sănătos. Dar care, revenind la control, au prezentat același tip de leziune dată fiind existența virusului HPV. E riscant să nu se controleze. Vorbim de cauterizare mai profundă, adică se scoate porțiunea cu leziune și se poate evidenția extinderea leziunii, dacă este o displazie simplă, moderată. Dacă este mai mult se scoate mai mult din colul uterin, dar în funcție de caz, pacienta poate să aibă ulterior și o sarcină”, a spus Olimpia Oprea, medic primar Obstetrică-Ginecologie în cadrul Spitalului Municipal din Timișoara.

Din păcate ocupăm primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea prin cancerul de col uterin. În cadrul proiectului Thyro-Screen, în județul Timiș se fac evaluări și pentru depistarea precoce a acestei patologii.

publicitate ziar expresb 1000x100

„Am încercat prin acest proiect să includ și partea de screening al cancerului de col. Am reușit, fiind în grupul de lucru din cadrul Ministerului Sănătății, să introduc și Spitalul Municipal în programul de screening. Am participat la achiziția, prin Banca Mondială, a opt unități mobile, pentru cele opt regiuni. Au fost regiuni care au primit câte două. La noi, pe zona de vest, unitatea mobilă a fost trimisă la Spitalul Județean și atunci prin acest proiect, Thyro-Screen, am inclus și pentru Spitalul Municipal o unitate mobilă. Astfel, pe lângă activitatea de screening a cancerului de tiroidă, are loc și activitatea de screening pentru cancerul de col uterin. Este un câștig pentru spital și pentru pacienți deoarece le crește accesul la servicii medicale. Mai mult, avem solicitări pentru primele trei luni din anul viitor pentru deplasarea în localitățile mai îndepărtate de Timișoara”, a mai spus Olimpia Oprea.

Un sfert din persoanele evaluate au leziuni la nivelul colului uterin

„Împreună cu medicii chirurgi, oncologi, endocrinologi, dar și ginecologi am reușit să depistăm cazuri precanceroase care beneficiază de tratament gratuit în spital. În acțiunile pe care le-am avut până acum, aproximativ un sfert din femeile care s-au prezentat la aceste controale au leziuni la nivelul colului uterin. În astfel de acțiuni m-am implicat încă din anul 2012. Am organizat caravane medicale, dar nu am avut acces la acest tip de echipamente și mă bucur că am adus spitalului unitatea mobilă. Am depistat foarte multe cazuri de cancer micro-invaziv pe care le-am salvat. O viață dacă salvezi merită tot efortul. Cu echipa noastră s-a deplasat și medicul anatomopatolog, doamna doctor Mihaela Moldovan din echipa de la Odobescu care a realizat și citirea lamelor și am putut să dăm tratamentul pe loc. Cele care au avut citologia modificată vor beneficia de colposcopie gratuită pe baza unei trimiteri de la medicul de familie. Le-am explicat pacientelor cât de important este să își facă un consult ginecologic pentru că le salvează viața”, a explicat medicul.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/