Campanie gratuită de screening mobil pentru depistarea cancerului de col uterin în Caraș-Severin

Zeci de femei din Caraș-Severin au beneficiar deja de o testare gratuită prin noua campanie care se desfășoară în județ, fiind demarată de Direcția de Sănătate Publică a județulului și de Spitalul Clinic Județean de Urgență Timiș.

O campanie de screening mobil pentru depistarea cancerului de col uterin se desfășoară în această perioadă în localitățile mai izolate ale județului. La sfârșitul săptămânii trecute, unitatea mobilă de screening, condusă de conf. dr. Izabella Petre, conferențiar universitar – Catedra de Obstetrică-Ginecologie – UMFT „Victor Babeş” Timişoara, șeful Secției de Obstetrică-Ginecologie II din cadrul unității spitalicești timișene, s-a aflat la Cornereva, acolo unde a recoltat probe de la 70 de femei. Testările se fac în condiții medicale și igienice foarte înalte, de către medici ginecologi și obstetricieni, iar finanțarea este asigurată prin intermediul unui proiect european.

„Suntem interesați de acest proces de screening, pentru că dorim să facem un efort de prevenție în fața acestei amenințări, cum e cancerul de col uterin. Vizăm, în acest context, mai ales localități izolate, unde adresabilitatea către capacitățile de testare și recoltare e mai mică. Purtăm în continuare discuții cu primarii, cu reprezentanții UAT-urilor din zone ale județului pentru a oferi condiții și a mobiliza persoanele interesate. De altfel, unitatea mobilă are nevoie doar de alimentare cu energie electrică, acolo unde recoltează.”, a explicat Dănilă Miloș, directorul executiv al DSP Caraș-Severin.

Conf. dr. Izabella Petre consideră, de asemenea, că unele persoane nu au acces facil la medic sau laboratoarele de recoltare și acest program se pliază pe nevoile unor comunități oarecum izolate, pe teritoriul unui județ întins, așa cum e Caraș-Severinul.

„Până acum, din fericire, nu am depistat niciun cancer de col uterin în cadrul acestei părți a campaniei, ci doar câteva leziuni, ceea ce ne bucură. Putem interveni, în cazul apariției unor leziuni ce pot fi premergătoare, pentru a le trata eficient. Vom trimite toate rezultatele la comunitățile respective și acolo unde e cazul vom chema persoanele la consultație. Avem nevoie de sprijinul DSP și al conducerii comunităților unde mergem, pentru a putea aduce femeile interesate la unitatea noastră mobilă, mai ales acolo unde localitățile sunt mai răsfirate.”

Campania de screening va continua și în alte comune ale județului, cum sunt Ezeriș, Bozovici sau Slatina Timiș.