Campanie de strângere de semnături pentru construirea spitalului regional promis Banatului!

Europarlamentarul Cristian Bușoi a venit vineri la Timișoara pentru a anunța că PNL vrea să demareze o campanie de strângere de semnături pentru construirea celor opt-zece spitale regionale promise inițial României. Politicianul se referă și la spitalul promis Timișoarei, pe care Guvernul Dăncilă l-ar vrea ridicat nu pe bani publici, ci de către investitori privaţi! La conferință, și primarul Nicolae Robu a punctat că infrastructura spitalicească din oraș nu mai poate aștepta și că unele proiecte vor fi începute din fonduri publice.


Deocamdată, Guvernul a început trei spitale, din Iași, Cluj și Craiova. Ministrul Sănătății Sorina Pintea a precizat în ianuarie la Timișoara că spitalul din capitala Banatului va fi realizat, dar cel mai probabil printr-un parteneriat public-privat.

Într-o săptămână, zece zile, PNL va demara o campanie de strângere de semnături pentru susținere spitalelor regionale. România este o țară cu probleme importante în ceea ce privește infrastructura din domeniul sănătății, indicatorii ne plasează pe ultimele locuri. La mortalitate infantilă suntem pe ultimele locuri din UE. Infecțiile nosocomiale sunt o problemă gravă. România cheltuiește sub o treime faţă de media UE pentru sănătate. Infrastructura de sănătate este învechită, exceptând unele inițiative private și unele inițiative locale”, a punctat Bușoi.

Europarlamentarul a spus că PNL nu va mai tolera tergiversarea construirii cerlolalte cinci spitale regionale promise, între care și cel din Timișoara. „Iată-ne că ne aflăm deja trecuți de jumătatea ciclului de guvernare început în mod nefast pentru România la sfârșitul anului 2016. Din păcate, aceste promisiuni cu care actuala coaliție a câștigat alegerile, păcălind românii, nu doar că nu au un orizont de finalizare, dar nici măcar demersurile mininale nu au fost demarate. Nu mai tolerăm ca aceste promisiuni făcute în campanie, de construire a spitalelor, să fie ignorate, călcate în picioare. Cerem sprijinul unui număr cât mai mare de cetățeni să ne fie alături în acest demers”, a punctat Bușoi.

Robu face petiții pentru AVE pe Facebook

Primarul Nicolae Robu a precizat că a făcut o petiție pe Facebook despre spitalele regionale din Timișoara și Cluj. „Am lăsat o petiție pe Facebook. Am folosit un instrument pentru sondaj, doar că în loc să fie un sondaj, se scrie ”susțin și semnez”. Am numit-o petiție Facebook. Eu am lansat această petiție pentru spitalele regionale de la Cluj și Timișoara, ca actant în Alianța Vestului. Am strâns 2882 de semnături, fără să fie o campanie adevărată”, a spus primarul.


Edilul a atras atenția și că trecerea timpului face ca și clădirea de pe Calea Torontalului, destinată inițial pentru a fi Spital Municipal, apoi Institut Oncologic, se va degrada tot mai mult și nu va mai putea fi valrorificată. „Acea construcție este a Ministerului Sănătății. În partea de Vest sunt mulți bolnavi de cancer, Institutul Oncologic ar trebuie să fie o prioritate. Investiția aceasta va însemna bani aruncați pe apa sâmbete, iar într-o bună zi se va ajunge la demolare”, a punctat edilul.

Noua clădirea a Spitalului de Copii din Timișoara este în desfășurare, dar mai este nevoie de 22 de milioane de lei pentru finalizare. Ministrul Sorina Pintea a spus că Guvernul poate aloca doar 15 milioane de lei. „Această clădirea este deosebit de frumoasă, dar e și făcută la cele mai înalte standarde. Vom pune de asemenea în valoare potențialul Timișoarei, care are medici foarte bine pregătiți”, a precizat primarul despre această problemă.

Edilul a spus că se vor demara modernizările Spitalului Municipal și construcția unei maternități, din fondurile proprii, cu speranța că ulterior se va găsi finanțare. „Sperăm ca din mers să prindem o sursă de finanțare, fie pe fonduri europene, fie de la bugetul de stat. Dar nu mai putem să stăm în loc. Ar fi trebuit demult să existe acest obiectiv. Timișoara e un oraș cu foarte mulți tineri, care se căsătoresc, fac copii”, a mai spus Robu.