Primăria Anina împreună cu Asociația Standpunkt e. V. demarează o amplă campanie de sterilizare a câinilor cu scopul de a reduce numărul animalelor fără stăpân, cât mai ales pentru a stopa abandonul și cruzimea față de acestea.
Spre sfârșitul acestei săptămâni, în perioada 28 februarie-1 martie, cetățenii orașului condus de Gheorghe Românu sunt rugați să participe activ la campania de sterilizare a câinilor, o acțiune care va avea loc la Padoc Crivina (fosta stație de distribuție a gazelor). Inițiatorii acestui demers atrag atenţia asupra faptului că prezentarea la acţiunea de sterilizare a animalelor denotă interesul sporit al cetăţeanului atât vizavi de animalul de care se îngrijeşte personal, cât şi asupra celui care ajunge în stradă fără voia lui – rezultatul abandonului din curţile oamenilor.
În contextul în care animalele fără stăpân reprezintă o problemă pentru majoritatea UAT-urilor din Caraș-Severin, edilul Gheorghe Românu a ținut să sublinieze cât de importantă este participarea la această campanie pe raza oraşului pe care-l conduce.
„Este foarte important pentru noi să se facă această sterilizare din mai multe motive. În primul rând, prin intermediul acestei acțiuni va dispărea agresivitatea animalelor ținând cont că acestea se află în perioada de înmulțire. Este foarte importantă prezentarea la medicul veterinar pentru că acolo nu se va face doar sterilizarea animalelor, ci li se vor tăia unghiile, vor fi vaccinați, microcipați, crotaliați, asta ca să știm și despre cei care sunt în preajma blocurilor. Aici e problema. Sunt unii care vor să aibă câini, dar nu au curte. Atunci acești câini, care vor fi lăsați apoi în libertate, dacă sunt crotaliați, noi știm că au fost sterilizați și nu sunt periculoși nici pentru noi și nici pentru celelalte animale cu care intră în contact.”, a explicat primarul pentru expressdebanat.ro.
Iată câteva motive pentru care sterilizarea câinilor ar trebui tratată cu seriozitate:
– nesterilizarea câinilor de rasă comună (fără pedigree) cu stăpân este sancționată cu amendă până la 10.000 de lei – Legea nr. 258/2014;
– sterilizarea scade riscul apariției cancerului și a altor tipuri de boli;
– toți câinii vor fi deparazitați, vaccinați, li se vor tăia ghearele și vor primi o consultație medicală;
– pentru evitarea evadărilor din curte, în perioada în care câinii intră în călduri;
– pentru a evita înmulțirea necontrolată a câinilor. O femelă poate naște 5-10 pui de două ori pe an;
– pentru a evita agresiunea câinilor față de oameni și față de câinii care merg în lesă;
– pentru a evita gruparea în haită periculoasă.
Totodată, în ideea diminuării fenomenului câinilor vagabonzi, administrația publică locală a înființat, la secretariatul Primăriei, Registrul Câinilor cu Stăpân, acolo unde locuitorii orașului Anina sunt așteptați pentru a declara numărul de câini pe care-i dețin, precum și pentru a face dovada vaccinării antirabice, a microcipării și a sterilizării (carnetele și buletinele de sănătate ale animalelor prind obligatorii).
Potrivit edilului-șef, costurile campaniei de sterilizare vor fi suportate de către asociație, în timp ce primăria, dincolo de faptul că a oferit asociației gratuit clădirea cu tot ceea ce înseamnă adăpostul de câini, s-a angajat ca două zile pe săptămână să asigure hrana câinilor, capturarea animalelor fără stăpân și ducerea la adăpost a acestora pentru ca asociația să le poată găsi un stăpân care să se ocupe de ei.