Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu- Rusescu” din București, cu sprijinul Ministerului Sănătății, a lansat recent campania de conștientizare și prevenție a obezității infantile. Specialiștii au stabilit că unul din patru copii și mai mult de jumătate din populația adultă a României sunt supraponderali sau obezi.
De aceea, în următoarea perioadă, specialiștii din domeniu vor aduce în atenție factorii implicați în obezitatea infantilă (factori genetici, factori de nutriție, factori emoționali, sedentarismul, factori endocrini) și vor face prevenție prin informarea corectă a părinților în ceea ce privește implicațiile obezității infantile pe termen lung asupra sănătății copiilor. Informațiile sunt conectate pe site-ul dedicat campaniei www.testulgreutatii.ro. Pe site se găsesc informații despre greutatea normală, suprapondere, indicele de masă corporală, IMC. De asemenea, site-ul găzduiește Ghidul pentru părinți și calculatorul de greutate.
În condițiile în care uneori se pierde controlul asupra timpului petrecut de copii în compania tabletelor și a telefoanelor mobile se dezvoltă obiceiuri alimentare nepotrivite, cu puține ore de activitate fizică sau deloc, ajungându-se la obezitate. „Dacă nu se ia nicio măsura, peste 50% dintre copiii actuali vor deveni obezi peste 30 de ani. Zestrea genetică înseamnă doar 14% din traiectoria și din factorii care influențează Indicele de Masă Corporală a unui adult, iar restul, sunt factori influențabili.”, precizează surse medicale implicate în campanie.