Căminele școlare din Reșița, transformate în spații pentru carantinarea persoanele venite din zonele cu risc

Regulamentul în starea de criză presupune carantinarea persoanelor care pot reprezenta un risc pentru o perioadă de 14 zile, dar nu la domiciliul lor din România, ci în locurile special amenajate de către autorități.

Astăzi după-amiază, în Caraș-Severin erau 35 de pacienți în carantină, dintre care 25 în locația de la Râul Alb, 8 la Caransebeș și 2 la Oravița, cărora li se recoltează probe de sânge în vederea stabilirii stării de sănătate. Pe durata carantinei, pacienții vor primi trei mese pe zi, medicamente și materiale sanitare, într-un cuantum ce urmează să fie stabilit de Guvern.

Primarul Reșiței, Ioan Popa, spune că, sub presiunea întoarcerii în țară a românilor din Italia, autoritățile sunt în căutarea altor locații care să facă față situației. „Nu vorbim despre bolnavi, ci de cei veniți din zonele din Italia unde coronavirus face ravagii. Noi doar îi adăpostim pentru două săptămâni, să ne asigurăm că nu este nimic cu ei. În acest conext luăm în calcul să disponibilizăm și un cămin școlar sau mai multe, în funcție de situație, pentru a crea cât mai multe locuri de cazare, mai ales că elevii nu merg la școală”, ne-a declarat Popa.

În opinia acestuia, ce au făcut italienii, permițându-le românilor care locuiesc în zona roșie din Nord să plece acasă, pare o stupizenie, căci atunci când te afli într-o zonă roșie, autoritățile nu ar trebui să permită intrarea sau ieșirea din țară. „Am informații cum că operatorii economici din Italia, în special cei din turism, nu-și asumă costurile cu angajații lor pe perioada în care hotelurile sunt închise, ci realmente ni-i aruncă în brațe pe angajații lor, iar oamenii aceștia se întorc acasă pentru că nu au din ce să trăiască, unde să locuiască. Și nu vorbim de o țară din lumea a treia, Italia e o țară din Occident, membră a UE care procedează în acest fel, ceea ce nu mi se pare corect”, a mai spus primarul Reșiței.

Popa nu exclude ca zona de vest a țării să fie depășită de situație în privința locurilor de carantină, pentru că ele trebuie supravegheate de polițiști și jandarmi, iar în cele din urmă să se recurgă la carantinare la domiciliu.