Căminele s-au pus din nou și mișcare la Margina. Evenimentul de la limita județului, un succes

explo 1000x200

”Cămine în mișcare” (Moving Fireplaces) a revenit sâmbăta trecută la Margina, la limita de est a județului Timiș. Străzile micuței localități au prins din nou viață cu ocazia proiectului cultural care este parte a candidaturii din dosarul cu care Timișoara a obținut titlul de Capitală Europeană a culturii în anul 2021.

De altfel, proiectul Cămine în mișcare s-a reîntors la Margina, de unde a și început în anul 2018. Pentru 2019, acesta a fost al doilea eveniment din această serie. Iar dacă vorbim de Margina, nu a lipsit tradiționalul mic dejun copios bănățean preparat de localnicii din sat. Pentru oamenii veniți din agitația urbană, căruțele trase de cai au reprezentat un punct de atracție important. Invitați speciali au fost și cei de la trupa de teatru itinerant Asphalt Theater din Israel, care au adus atât muzică live, cât și demonstrații de acrobație.

Sâmbătă-dimineața, la căminul cultural din localitate a avut loc o ediție specială de Creative Mornings Timișoara, cu geograful Alex Drăgan ca invitat special. Seara s-a jucat piesa „Altă zi cu soare”, de Andrei Ursu, poveste inspirată din viața lui Serafin Șoproni din Zorani, care s-a opus colectivizării comuniste din anii 1950. Organizatorii au pregătit și un târg de produse tradiționale, o expoziție foto, dar și activități pentru copii, organizate de cei de la Hambarul cu Carte Comloșu Mic.

De altfel, la Margina a și rămas o mică bibliotecă după acest eveniment. „Am fost încălziți și inspirați de Alexandru Drăgan la #CreativeMornings, iar ziua s-a colorat cu zâmbetele copiilor care au călătorit pe tărâmuri de basm, purtați cu măiestrie de Nicoleta Mușat, etnolog și povestitor minunat. Am ascultat poveștile locului în turul ghidat cu căruțele ori în târgul cu produse ale localnicilor și am gustat și ce ne-au pregătit “chef-ii” de la #AsphaltTheater – râsete și bună dispoziție. Bun! Mai vrem!”, au spus cei de la Hambarul cu Carte.

Cămine în mișcare va continua și în alte localități din Banatul istoric, dar și în Timișoara.

banner 970 x 250