Cămara de iarnă cu cheltuială se ține! Legumele și fructele din piață, la prețuri duble față de anul trecut

Gospodinele au început deja să-și pună la borcan legumele și fructele pentru iarnă, însă mult mai cumpătat și mai puțin decât în anii trecuți.

De vină pentru „zgârcenia” lor sunt prețurile destul de ridicate existente în Piața Agroalimentară „Timișul” din Lugoj, într-o perioadă în care acestea erau în trecut la cel mai scăzut nivel. Acum, spre exemplu, sunt cel puțin duble față de aceeași perioadă a anului trecut.

„Nu știm ce se întâmplă, dar suntem nevoiți să punem mai puține murături decât anul trecut. În loc să scadă, că e perioadă în care și grădinile și serele din zona Lugojului sunt pline de legume coapte, prețurile cresc parcă tot mai mult de la o zi la alta. Anul trecut, la sfârșitul lunii august, un kilogram de castraveți costa 2 lei-2,5 lei. Acum e 5 lei. Roșiile erau la același preț sau chiar mai puțin. Acum cele mai proaste costă minimum 4 lei. La fel și cu vinetele. Costă 3 lei kilogramul, ceapa este 4-5 lei, cartofii nu scad sub 2 lei, varza la fel și să nu mai vorbim de gogoșari și ardei capia, care sunt 8 lei.”, ne-a declarat Ana Roșu din Lugoj, care are grijă ca în fiecare an să-și umple cămara cu bunătăți murate pentru sezonul de iarnă.

Marfă puțină

Comercianții sunt de părere că tarifele practicate sunt mici, în comparație cu munca depusă, dar recunosc că și marfa e mult mai puțină decât în trecut. „Pe de-o parte nu se mai cultivă atât de mult ca în anii trecuți, iar pe partea cealaltă se muncește mult și oamenii țin la preț. În plus, majoritatea legumelor sunt de la noi din zonă, pentru că sunt puțini olteni care mai vin încoace. Nici nu prea au avut producții în acest an. Așa că sunt slabe speranțe ca prețurile să mai scadă.”, ne-a spus Elena Stancu, legumicultoare din comuna Belinț.

În astfel de situații, cumpărătorii spun că sunt mai avantajați cu murăturile gata ambalate din supermarketuri decât cu cele puse cu mâna lor.