Călin Dobra cere premierului Orban să legifereze patru măsuri din perioada de pandemie

Președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, înaintează Guvernului o serie de patru măsuri care, din punctul său de vedere, ar fi niște legi eficiente pentru perioada de post-pandemie. Cele patru măsuri se referă reglementări în ceea ce privește munca de acasă, digitalizarea serviciilor administrative, acordarea zilelor libere părinților pentru îngrijirea copiilor și prelungirea valabilității documentelor românilor care sunt plecați în afara țării.

Călin Dobra este de părere că aceste măsuri au nevoie de un cadru legal pentru a putea fi aplicate în continuare în bunul mers al societății. Călin Dobra spune că a trimis tuturor parlamentarilor din Timiș o scrisoare prin care le solicită sprijin și implicare în acest demers. „Eficiența lor a fost demonstrată pe perioada stării de urgență. Pandemia a obligat decidenții politici să ia măsuri rapide, astfel încât sănătatea oamenilor să fie protejată, iar instituțiile statului să funcționeze. Acest lucru este cu atât mai necesar, cu cât specialiștii avertizează asupra unui iminent val doi al pandemiei în toamna acestui an. Autoritățile centrale nu vor avea nicio scuză dacă un nou val le va surprinde nepregătite. Fac un apel către Guvernul PNL și către parlamentari să înțeleagă importanța și necesitatea continuării unor măsuri adoptate până acum”, a transmis Călin Dobra.

Președintele CJT spune că munca la domiciliu s-a dovedit eficientă, că relația cu publicul prin intermediul platformelor a fost facilă și a ușurat munca de ambele părți ale baricadei și mai mult decât atât, a fost un procedeu sigur. „Tot ceea ce cerem este ca autoritățile, inclusiv cele locale, să aibă această flexibilitate în organizarea muncii prestate, pe perioade de forță majoră, cum a fost pandemia”, spune președintele CJT. În ceea ce privește părinții, Călin Dobra spune că angajatorii trebuie să fie mai accesibili cu cei care au întemeiată o familie, iar copiii lor merg la grădiniță și nu au posibilitatea de a fi lăsați în grija cuiva. „Este o situație care afectează mii de familii din Timiș și sute de mii de familii la nivel național, iar Guvernul are datoria să intervină pentru a-i ajuta pe toți cei care se confruntă cu o astfel de problemă. Nu este normal ca statul să-i lase pe angajați să-și gestioneze această situație prin micile înțelegeri cu angajatorii”, spune Călin Dobra.

Președintele CJT a vorbit și despre românii din diaspora, care pot fi scutiți de un drum inutil și plin de riscuri pentru a dobândi actele necesare la noi în țară. „Astfel, s-ar limita pericolul extinderii epidemiei, având în vedere că majoritatea românilor sunt stabiliți în țări lovite puternic de pandemie. Avem nevoie de măsuri prin care să repornim economia, să asigurăm servicii de calitate pentru oameni, să oferim flexibilitate și finanțare adecvată pentru administrațiile locale. Încă sunt multe lucruri pe care nu le putem implementa în lipsa unui cadru legal adecvat. Nu este deloc greu, e nevoie doar de voință și implicare”, a încheiat Călin Dobra.