Sunt șanse reale ca Spitalul CFR Timișoara să treacă din administrarea Ministerului Transporturilor în cea a Primăriei Timișoara sau a Universității de Medicină. Guvernul a aprobat un calendar, așa că lucrurile pot decurge fără probleme.
Potrivit unei informări ce a ajuns, miercuri, pe masa premierului Nicolae Ciucă, 25 de instituții centrale si locale și-au manifestat interesul pentru preluarea unităților sanitare, iar 8 nu își doresc acest lucru.
La Timișoara, și Primăria și Universitatea de Medicină sunt dispuse să preia spitalul. Ambele instituții au fost întrebate, oficial, de Secretariatul General al Guvernului, iar răspunsul lor a fost pozitiv.
„Având in vedere interesul public major al acestor autorități și instituții considerăm ca fiind necesare și utile de parcurs următoarele etape : 1. Până la data de 1 februarie 2023 conducerea MTI (n.r. Ministerul Transporturilor și Infrastructurii) să transmită către Secretariatul General al Guvernului o fișă cu principalele informații despre fiecare unitate sanitară. 2. După primirea și centralizarea acestor fișe la nivelul SGG, precum și transmiterea lor către autoritățile și instituțiile interesate, se va organiza o consultare la nivel de conducere al tuturor autorităților și instituțiilor publice interesate cu participarea primului ministru și a viceprim-ministrului, ministrul Transporturilor și Infrastructurii pentru analizarea și evaluarea impacturilor economice, sociale, juridice, administrative”, aflăm de la Guvern.
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat încă din decembrie 2022 că vrea ca Spitalul CFR să fie administrat de instituția pe care o conduce.
„Avem planuri de modernizare cu acest spital, așa cum facem cu tot sectorul medical local care se află în administrarea Primăriei”, spunea Fritz.
Spitalul CFR are o capacitate de 212 paturi de spitalizare continuă și 14 paturi de spitalizare de zi. Acordă servicii de spitalizare continuă, servicii ambulatorii de specialitate, servicii de spitalizare de zi sau servicii paraclinice în următoarele specialităţi: anestezie şi terapie intensivă, medicină internă, pediatrie, chirurgie generală, obstetrică-ginecologie, medicină de laborator, radiologie – imagistică medicală.