Calcule pentru alegerile locale. Partidele au stabilit alianțele electorale în care intră la nivelul județului Timiș

Partidele politice au stabilit care sunt înțelegerile politice pe care le încheie în perspectiva alegerilor locale din această toamnă. Alianțele electorale au fost înregistrate la Biroul Electoral Județean Timiș. 

USR și PLUS vor candida sub formă de alianță la nivel județean, atât pentru primăriile localităților, cât și pentru Consiliul Județean Timiș. De asemenea, PSD leagă alianță cu PPU(sl) la nivelul Timișoarei – pentru primar/consilieri locali – și la nivel județean – pentru președinte/consilieri județeni.

În alte situații există înțelegeri locale între partidele politice. Astfel, la Deta, PSD, Pro România și PPU(sl) au încheiat „Alianța pentru Deta” (AD). Cele două partide se vor susține reciproc în alegerea primarului și a consiliului local. La fel vor proceda PSD și ALDE în comuna Dumbrăvița, în cadrul „Alianței pentru Dumbrăvița” (AD). PSD și ALDE colaborează și la Moșnița Nouă unde au încheiat „Alianța Comuna Unită Moșnița” (ACUM).

La Cenei a fost constituită „Alianța pentru Cenei” (AC), formată din PSD și Partidul Republican din România. Cele două formațiuni vor colabora și la Liebling, sub forma „Alianței pentru Liebling” (AL).

ALDE, PSD și Partidul Republican din România intră în alianță și la Șag, iar la Sânnandrei – „Alianța pentru Sânnandrei” (APS) este formată din ALDE și UNPR.

Pe de altă parte, Biroul Electoral Județean Timiș a respins înregistrarea Alianței Electorale Mișcarea Patrioților Români. În hotărârea sa, BEJ Timiș aduce în discuție prevederi ale Legii 115/2015, potrivit cărora alianțele electorale se pot constitui numai la nivel județean sau la nivel local.

„Cum Protocolul de constituire a Alianței Electorale Mișcarea Patrioților Români (MPR) încheiat la data de 12 iunie 2020 între Partidul Dreapta Liberală (DL) și Partidul Uniunea Națională Creștină a Romilor din România (UNCRR) nu privește niciuna dintre circumscripțiile electorale prevăzute de art. 11 din Legea 115/2015, fiind încheiată la nivel național și nu prevede funcțiile eligibile pentru care a fost constituită, Biroul Electoral Județean Timiș respinge înregistrarea alianței (…)”, se arată în Hotărârea BEJ Timiș care este fără cale de atac.

Semnele electorale ale alianțelor din Timiș, înregistrate la Biroul Electoral Central