Câinii cu stăpân din Moldova Nouă, înscriși într-un registru special

Orașul de la malul Dunării încearcă să pună ordine în problema câinilor fără stăpân. Astfel, pentru a ține în frâu situația, pe lângă organizarea campaniilor de sterilizare, dar și a demersurilor făcute pentru construirea unui adăpost pentru patrupede, Primăria Moldova Nouă a demarat procedurile pentru înființarea Registrului Câinilor cu Stăpân.

Pe modelul orașului Oravița, în perioada 1 iulie-31 decembrie, fiecare cetățean al orașului Moldova Nouă se va prezenta la Secretariatul Primăriei și la Registratură pentru a declara numărul de câini pe care îi are în îngrijire concomitent cu prezentarea documentelor care atestă dovada vaccinării antirabice, a microcipării și a sterilizării. În caz contrar, nerespectarea prevederilor legale (Legea 258/2013) poate atrage amenzi usturătoare pentru iubitorii de animale, sancțiunile în acest caz fiind cuprinse între 5.000 și 10.000 lei.

Campania de recensământ a animalelor cu stăpân se va desfășura până la sfârșitul anului în curs, urmând ca, după această dată, autoritățile locale să desfășoare controale, deținătorii animalelor nedeclarate suportând consecințele legale.

Excepțiile prevăzute de lege pentru sterilizare, dar nu și microciparea, sunt câinii de rasă cu pedigree, certificat de origine eliberat de Asociația Chinologică Română și cei a căror stare medicală nu permite anestezie sau intervenții chirurgicale. Pentru a face dovada tuturor acestor lucruri, e necesară punerea la dispoziție a actului de origine eliberat de Asociația Chinologică Română sau o dovadă de la medicul veterinar, cu diagnosticul aferent.

Demararea tuturor acestor acțiuni pe raza orașului Moldova Nouă are un singur scop: prevenirea abandonului câinilor cu stăpân, un fenomen destul de frecvent, dar și înmulțirea câinilor cu stăpân și abandonarea puilor pe domeniul public.