Cadrele medicale, în prag de colaps! „Totul este blocat, tot ce poți să vezi sunt măști și butelii de oxigen!”

dr amin
untitled design set 970x90 px

Suntem în plin val 4 al pandemiei de COVID-19. Unul mai mare decât cele prin care am trecut până acum. Și suntem în așteptarea vârfului pe care nu l-am atins, spun specialiștii. Să fie oare adevărat că se așteaptă o rată de pozitivare de 20.000 de cazuri pe zi? Datele de ieri vorbesc despre depășirea pragului de 15.000, după ce săptămâna trecută a fost atins un record de peste 12.500 îmbolnăviri în 24 de ore.

Aceasta e România reală: peste 15.038de cazuri noi de COVID 19, 252 de morți și spitalele lăsate pe cont propriu – 1.480 de oameni în ATI, 407 de copii internați, 22 în Terapie Intensivă. Niciun pat disponbil în ATI, iar realitatea dramatică arată că un pat se eliberează mai degrabă prin deces.

Previziunile sumbre par să se adeverească. Cam cât de mare credeți că va fi presiunea pusă pe sistemul medical, acolo unde se dă cu adevărat lupta împotriva virusului? Enormă, cu siguranță!

Ieri erau 10 internați COVID la Secția de Primiri Urgențe a Spitalului din Caransebeș. Voiam să schimb două vorbe cu medicul de gardă, dar nu am avut cum. Pe lângă volumul mare de muncă și atenția specială acordată celor intubați sau doar asistați cu oxigen, s-au mai suprapus și două accidente grave! De parcă răul nu era destul pe lângă presiunea de fiecare zi…

Medicii și asistentele nici nu au timp să respire, să facă o pauză pentru ceea ce, în altă parte, la alt loc de muncă, ar însemna normalul. Un sandviș și o gură de cafea. „Nu e timp, nu e niciodată momentul pentru așa ceva”, mi-a aruncat în trecere una dintre asistentele de la UPU a Spitalului Județean din Reșița, acolo unde ea spune că „personalul va ajunge rând pe rând să clacheze, pentru că efortul este uluitor de mare. Din afară totul e poveste. Și azi mai sunt persoane care nu cred în existența virusului, chiar eu am cunoștințe cărora nu vreau să le mai spun cât de greu ne este la Urgențe că li se pare că bravez”.

publicitate ziar expresb 1000x100

Medicul timișorean Amin Zahra, de origine din Israel, a notat pe Facebook câteva impresii de un dramatism impresionant și care s-au viralizat rapid. „Dacă nu știți cum arată iadul, mergeți în UPU și o să-l vedeți! După garda de ieri, am rămas cu o amintire pe care nu am cum să o uit prea curând… Este imaginea unui cuplu aflat în UPU, care împărțea aceeași mască de oxigen. Totul este blocat, tot ce poți să vezi sunt măști și butelii de oxigen! Dacă prin tot haosul acela reușești să ai contact vizual cu un coleg, tot ce poți să citești în ochii lui este, pe lângă oboseala tot mai accentuată, neputința! Încă nu este târziu să ne dați și voi o mână de ajutor! Dacă țineți la sănătatea voastră și vreți să scăpăm din acest iad, în care ne aflăm cu toții, uite ce trebuie să faci: 1. Îți faci un test rapid sau PCR și te asiguri că nu ai simptome, că ești negativ. 2. Îți faci și o programare la un centru de vaccinare și încerci să intri în contact cu cât mai puține persoane, până îți faci vaccinul, chiar și după!”

După aproape 2 ani de pandemie, încă sunt persoane neîncrezătoare care pun sub semnul întrebării existența virusului. Și din păcate sunt și cadre medicale care dezinformează. Luni, într-un mare spital municipal într-un oraș din România, mi-a fost dat să trăiesc un episod foarte trist: o asistentă înciudată că nu i-am prezentat fișa de la triajul epidemiologic, dar aflând că toată familia s-a vaccinat și așteptăm boosterul, mi-a spus cu glas tare, în auzul celorlalți pacienți: „de ce v-ați vaccinat, ați vrut să fiți șmecheri, nu?”. Profund revoltată sunt pentru o astfel de opinie a unui cadru medical. Din păcate se constată că sunt numeroase persoane care lucrează în unități sanitare și încă nu s-au vaccinat, care susțin că e o banală gripă sau că vaccinarea e nocivă. E total fals! Un copil face, până la un an, vaccinuri împotriva a 11 boli. Asta demonstrează că vaccinurile salvează vieți!

Vaccinul înseamnă viață!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/