C.E. finanţează 10 localităţi din Banat să își instaleze internet gratuit în spații publice. Timiş – Caraş-Severin: 8-2!

Comisia Europeană (CE) a anunțat, azi, localitățile câștigătoare ale primului apel de proiecte din programul WiFi4EU, pentru instalarea de puncte de acces public și gratuit la internet wireless. Dintre cele 225 de localități din România beneficiare, 8 sunt din judeţul Timiş şi doar două din Caraş-Severin.

În total au fost alocate 42 de milioane de euro pentru toate cele 2.800 de municipalități din întreaga Uniune Europeană (UE) care vor beneficia de finanțare, potrivit unui comunicat de presă transmis vineri de CE. Astfel, cele din România reprezintă 8% din total.

Din Banat vor primi bonuri valorice a câte 15.000 de euro două municipii, Timişoara şi Caransebeş, două oraşe, Sânnicolau Mare şi Oraviţa, şi 6 comune timişene: Beba Veche, Biled, Birda, Darova, Giroc, Gottlob. Lista integrală a câștigătorilor din România poate fi consultată aici: https://ec.europa.eu/romania/sites/romania/files/docs/romania_wifi4eu.pdf.

Bonurile de 15.000 de euro pot fi utilizate de localitățile selectate pentru a pentru a achiziționa și instala echipamente Wi-Fi (puncte de acces fără fir) în locuri precum bibliotecile, muzeele, parcurile sau piețele publice.


„Datorită primului apel WiFi4EU, 2.800 de municipalități din întreaga UE vor putea oferi pentru mii de europeni, localnici sau călători, acces gratuit la internet în spațiile publice, aducând conectivitatea mai aproape de cetățeni în viața lor de zi cu zi. Acele municipalități sunt situate în toate colțurile Europei. Îmbunătățirea conectivității în UE este o parte esențială a strategiei noastre privind piața unică digitală, iar WiFi4EU este un alt pas concret pentru a face ca acest lucru să devină o realitate pentru toată lumea”, a declarat comisarul european Mariya Gabriel, resposabil pentru economie și societate digitală.

Costurile pentru întreținerea rețelei vor fi acoperite de localități. Rețelele finanțate prin WiFi4EU vor fi gratuite, fără publicitate și nu vor colecta date cu caracter personal. Finanțarea este acordată numai rețelelor care nu se suprapun cu oferte gratuite, publice sau private, deja existente și cu o calitate similară în același spațiu public.


„Localitățile care nu au fost câștigătoare în această rundă vor avea încă trei oportunități de depunere a cererilor de finanțare prin WiFi4EU. Până în 2020, în total, vor fi alocate 120 de milioane de euro din bugetul UE pentru aproximativ 8.000 de localități din toate statele membre, precum și din Norvegia și Islanda. Inițiativa WiFi4EU se înscrie în contextul unei revizuiri ambițioase a normelor UE din domeniul telecomunicațiilor, care include noi măsuri menite să răspundă nevoilor crescânde în materie de conectivitate ale europenilor și să stimuleze competitivitatea Europei”, au mai anunțat reprezentanții CE.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/