Burse de 20 de lei și un milion de euro lipsă de la bugetul alocat pentru școli. Se întâmplă în Timiș, unde membrii programului pilot „Școli curate” au întocmit un raport privind calitatea educației. Concluziile au fost prezentate în fața inspectorilor școlari, a universitarilor și a politicienilor locali.
Potrivit raportului prezentat la Timișoara, localitatea Dudeștii Vechi acordă cea mai mică bursă, în valoare de 20 de lei, atât pentru performanța școlară, cât și sub formă de ajutor social. Media – în Timiș – în ceea ce privește sumele alocate pentru bursele de performanță este de 150 lei, 54 de lei – a burselor de merit și 29 de lei – a burselor sociale oferite de primăriile din județ. La polul opus, Beba Veche acordă burse de performanță în valoare de 1.000 de lei, urmată de Jimbolia, care acordă 300 lei. Raportul mai indică și faptul că 5% din primăriile din județ respectă legea acordării burselor.
Primăriile, chestionate cu privire la burse, investiții în școli și achiziții
Cei care au întocmit raportul au vrut să verifice în ce măsură autoritățile locale respectă acordarea burselor școlare, fac investiții în școli și care este nivelul achizițiilor. Așa că au trimis primăriilor un e-mail în care cereau cifre concrete despre situația din școlile din subordine, în baza legii privind accesul la informații publice. Din 99 de cereri trimise, 91 de primării au răspuns solicitării, însă cu date incomplete. Pe lista neagră a celor care nu au dat niciun răspuns sunt primăriile din Sânandrei, Orțișoara, Brestovăț, Chevereșu Mare, Criciova, Otelec, Sacoșu Turcesc și Remetea Mare.
„Obținerea răspunsurilor de la primării s-a dovedit a fi o adevărată bătălie. A fost nevoie să contactăm mai mult de trei sferturi dintre primării: să le sunăm pentru a obține numărul de înregistrare, să revenim de nenumărate ori cu apeluri, să retrimitem cererile pe e-mail, să vorbim cu contabilii și să ne justificăm cererea noastră, uneori chiar să abordăm primarii. Unele primării și-au îndeplinit obligațiile doar după ce au fost somate în presa locală, de exemplu Beba Veche și Dumbrăvița. Un proces care trebuia să dureze maximum o lună. Ne-am lovit de o realitate a sistemului.”, spune Andrada Maziliu, coordonatoarea de proiect.
Localități cu nicio investiție în școli, de doi ani încoace. Zeci de primării, zero lei pentru burse
„Școli curate” indică și diferențe majore între sumele destinate din bugetul național și cel local și investițiile propriu-zise în unitățile de învățământ. Din aproape 50 de milioane de lei, bani disponibili pentru investiții în educație, anul acesta, în Timiș, media de alocare efectivă este de un milion de lei.
„Raportul prezintă realitatea din Timiș. IȘJ nu se ocupă de controlul primăriilor, ci de a crea o bună relație de sprijinire a relației. Sunt unități pentru care educația este o prioritate, iar pentru unele nu. Și nu mă uit din perspectiva punctelor din proiect, ci din a celor făcute de noi. Raportul e corect cum e el, dar trebuie să vedem și relația autorităților locale cu unitățile de învățământ. Dacă un milion de euro sunt alocați și necheltuiți înseamnă că e o problemă de management. Aici putem monitoriza execuția bugetară și putem face cercetări privind alocarea pe sumele care vin prin lege. Relația pe care IȘJ o inițiază la nivel de județ este una de sprijin a tuturor structurilor pentru a susține educația în Timiș. În general, instituțiile pasează responsabilități. Primăriile încarcă școlile cu probleme mai mult de ordin administrativ.”, a declarat Marin Popescu, inspectorul școlar general al IȘJ Timiș.
Mai mult, există localități unde nu s-au alocat deloc bani pentru investiții în școli în ultimii doi ani. Este vorba despre Jimbolia, Liebling, Bara, Belinț, Recaș și Tomnatic. Primăria Timișoara a investit cei mai mulți bani în școli, aproape 24 de milioane de lei alocați, din care 17,5 milioane de lei justificați. Timișoara este urmată de Sânmihaiu Român, cu alocări de 15 milioane de lei.
Peste 30 de primării din Timiș nu au alocat niciun leu de la bugetul local pentru burse, anul trecut, potrivit raportului. Alte 60 de primării nu respectă legea burselor, iar peste 20 de primării nu oferă informații despre hotărârile de consiliu local cu privire la banii investiți în școli.
Prin urmare, cei care au realizat raportul au cerut prefectului să facă controale și să îi sancționeze pe cei care nu au vrut să comunice informații, iar inspectorilor DSP le cer să controleze în ce măsură primăriile asigură materiale de igienă în școli.
„Chiar mă gândeam înainte să vorbesc că, dacă aș face o listă neagră a autorităților locale, aș pune toate autoritățile publice locale din țară, cu excepția uneia, primăria din Ciugud, care e un exemplu. Mă uit la discursurile anumitor candidați la funcțiile de conducere de la nivel local să văd ce-și propus să facă cu educația. Vedem foarte multe propuneri care nu au nicio legătură cu realitatea și mi-am dat seama că majoritatea celor care candidează nu-și cunosc atribuțiile. Vă sfătuiesc să mergeți la alegeri și să consultați eventual acest raport să vedeți ce își propun candidații și care e realitatea din teritoriu. Să cereți mai mult de la aleșii locali. Mi se pare scandalos că unii candidați promit că racordează școlile la apă și canal, în 2020, deși asta e realitatea.”, a transmis Antonia Pup, fostul președinte al Consiliului Național al Elevilor, în prezent activist civic.
Proiectul „Școala curată” este un proiect pilot demarat în 2019, care are voluntari elevi din întregul județ. La acest raport au contribuit patru elevi din Timiș, alături de Andrada Maziliu, coordonator. Concluziile pe larg ale raportului pot fi găsite pe site-ul proiectului.