Bungee jumping, tiroliană și promenadă pe funicular! 5 milioane de euro pentru un proiect „inovativ, îndrăzneț, creativ”!

Un simbol al Reșiței, devenit o problemă de dimensiuni colosale, revine în atenția aleșilor locali, printr-un proiect propus de primarul Nelu Popa. Echipa sa a găsit o axă de finanțare prin care funicularul ar putea deveni un pol al distracției la nivel european. Nu e clar însă ce vor reșițenii…

Proiect-surpriză în mapa aleșilor locali în ședința de vineri, 27 iulie! Nu mică le-a fost mirarea unora când au văzut că din nou se reia varianta achiziționării funicularului, a cărui valoare totală, conform unui raport de evaluare recent, este de 129.567 de euro (în sumă fiind inclusă și valoarea loturilor de teren aferente în suprafață de 1666,46 mp).

Motivul invocat de inițiatorul proiectului, primarul Ioan Popa, absent la ședința de ieri, a fost descoperirea unei axe de finanțare printr-o inițiativă a Uniunii Europene – Urban Innovative Actions. UIA cofinanțează 80% din valoarea unui proiect, plafonul maxim de alocare fiind de 5 milioane de euro pentru fiecare.

În susținerea ideii de preluare a funicularului, primarul Ioan Popa invocă și dezinteresul actualului proprietar, Costel Ciobanu, care „nu a efectuat asupra obiectivului intervenții consistente de conservare/reparații”. În plus, achiziționarea funicularului și implementarea unui proiect prin UIA „va permite punerea în valoare a obiectivului pe componenta turistică și de petrecere a timpului liber”. Nelu Popa ar vedea pe funicular o promenadă suspendată, o tiroliană, punct de bungee jumping și puncte de alimentație publică.

Consilierii locali n-au fost însă la fel de încântați. Nu atât de ideile primarului, ci de modalitatea în care proiectul le-a fost prezentat. „Nu mi se pare normal ca un proiect de genul cumpărarea funicularului să ne survină cu câteva minute înainte de începerea ședinței, cu atât mai mult să fie pus pe urgențe. Nu știu să fi existat vreo dezbatere publică, așa cum au existat în alte cazuri. Am fost consilier și mandatul trecut, parțial. S-a discutat și atunci. Sub nicio formă n-aș fi de acord să votez cumpărarea în momentul acesta! Vrem să știm exact ce-și doresc reșițenii”, a fost reacția pesedistului Mirel Sabo. Angajații Primăriei i-au amintit că a existat totuși un sondaj în rândul reșițenilor și că aceștia au spus „da” pentru cumpărarea funicularului de către administrația locală, dar pentru Sabo n-a fost o explicație care să stea în picioare. „Vorbim despre același barometru social în care reșițenii au fost întrebați dacă vor modernizarea transportului public în comun?! Nu s-a pus întrebarea dacă își doresc tramvai în oraș”, semn că pentru liderul PSD sondajul nu este unul de încredere.

Culmea, de această dată nici măcar liberalii nu au încercat să îl contreze pe Sabo, așa că proiectul lui Nelu Popa a picat, neprimind votul favorabil din partea Consiliului Local. Dacă ar fi fost aprobat, din conturile Primăriei s-ar fi alocat suma de 609.000 de lei pentru cumpărarea funicularului și a terenului aferent.

Proiectul ar trebui depus până în februarie 2019, însă documentația necesară presupune timp. Valoarea maximă de finanțare a unui astfel de proiect este de 5 milioane de euro, iar criteriile de eligibilitate, așa cum spune și numele axei, sunt clare: un proiect îndrăzneț, inovativ și să nu se fi implementat în nicio parte a Europei. Practic, dacă acest proiect ar deveni realitate, Reșița s-ar putea mândri cu un proiect unic pe continent!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/