Bugetul județului Timiș se ridică, pentru 2025, la aproximativ 800 de milioane de lei. Pentru investiții sunt alocați 400 de milioane. Până în iunie „ne așteptăm să avem între 600 și 800 de oameni mai puțini angajați”, a spus liderul CJT.
Este cel mai echilibrat buget între funcționare și dezvoltare pe care județul îl are în ultimii ani, a anunțat conducerea CJT, cu fonduri mai mari cu peste 25% la investiții, față de 2024, potrivit lui Alfred Simonis, și reduceri la cheltuielile de funcționare.
„Este cel mai proiectat spre business, eficiență și investiții proiect de buget pe care l-a avut județul Timiș în ultimii 35 de ani. Creșterea (n.r, pentru capitolul investiții) va fi din ce în ce mai mare odată cu restructurările care vor începe în martie și se vor finaliza în mai. Vom recupera zeci de milioane de lei de la funcționare care vor fi, din nou, transferați către dezvoltare, către investiții. Bugetul de investiții va fi pentru prima dată, nu doar echilibrat cum e acum, cu cel de funcționare, va fi mai mare față de bugetul de funcționare.”, a declarat Alfred Simonis, președintele CJ Timiș.
Liderul CJ Timiș a anunțat și care sunt câteva dintre investițiile prinse la finanțare în buget:
„Pornim proiectarea parcării de la CMZ, din spatele magazinului Materna. Anul acesta vom lansa licitație pentru proiectare și execuție. Suntem încă în analiză dacă să facem doar parcare acolo sau să facem parcare și încă ceva, sală de spectacole sau altceva, fiind probabil cel mai valoros teren pe care îl are CJT în Timișoara, în acest moment, pe care se poate construi și la un regim de înălțime superior.”, a explicat Simonis.
În ce privește infrastructura rutieră, liderul CJT a explicat faptul că nu se vor mai finanța proiecte „mărunte, secundare, uneori doar la intervenția primarilor de la un partid sau altul”.
„Ne dorim să ne axăm pe proiectele mari ale județului Timiș. (…) Această instituție a pierdut din vedere marile proiecte de infrastructură care să ajute traficul din jurul Timișoarei, unde locuiește 70% din populația județului.”, a declarat Simonis. El a menționat câteva dintre proiectele mari prinse la finanțare în buget:
La „Sănătate”, CJ Timiș are în plan să finanțeze extinderea intrării de la UPU a Maternității Bega și achiziționarea unui imobil în care să mute Clinica de Psihiatrie a Spitalului Județean Timișoara.
Pe lângă investițiile programate pentru reabilitarea școlilor speciale din subordine, CJ Timiș își propune să încheie și parteneriate cu primăriile din județ pentru construirea de creșe, grădinițe și școli, acolo unde este cazul.
La capitolul cultură, „am cerut directorilor să nu mai organizeze evenimente de dragul de a le organiza”. „Nu ne mai dorim tăierea porcului de Ignat cu 10.000 de euro. (…) Ne dorim, în fiecare an, organizarea unui mare festival, concert. Anul acesta, de ziua județului, avem în plan organizarea unui concert de anvergură. (…) Probabil va fi cel mai important concert care a avut loc vreodată în județul Timiș. Avem diferite locații, Muzeul Satului, Aeroportul Timișoara sau în alte locuri, acolo unde să fie spațiul necesar.”, a mai explicat liderul CJT.
Proiectul de buget poate fi consultat aici. Acesta urmează să fie supus și dezbaterii publice, apoi intră la vot în plenul CJ Timiș, la mijlocul lunii martie.