Buget ZERO pentru investiții în 2018 la Caransebeș! Şi disponibilizări la primărie!

Modificările fiscale anunţate de Guvern generează reacţii în lanţ. Odată cu scăderea impozitului pe venit, de la 16% la 10%, se vor diminua şi bugetele primăriilor. Pentru Caransebeș ar însemna că administrația publică locală va avea buget zero pentru investiții, avertizează primarul.

„Nu este doar cazul Primăriei Caransebeș, primării de municipii mult mai mari decât orașul nostru anunță faliment. Chiar dacă Guvernul Tudose anunță că acest gol va fi acoperit de către Guvern, cum este guvern politic, mă aștept ca doar unele primării PSD să primească câte ceva. Noi am menținut în anul următor, fără să știm ce urmează prin aceste măsuri luate de Guvern, același buget, calculat la o sumă de 52 de milioane de lei, în care intră și bugetul de salarii pentru profesori și asistență socială care vin de la bugetul de stat. Bugetul propriu, strict al nostru, este de circa 30 de milioane de lei. Prin măsurile fiscale adoptate recent, bugetul nostru pierde circa 5 milioane de lei. Ca să vă faceți o idee ce înseamnă acești bani, noi anul acesta am avut alocați pentru investiții 4,5 milioane de lei, asta înseamnă că pentru anul următor pierdem mai mult decât bugetul alocat pentru investiții! E o pierdere la bugetul anului 2018 de 18%”, spune primarul Felix Borcean.

Edilul-şef al Caransebeşului anunţă că prima măsură la care s-a gândit pentru a diminua acest deficit este aceea de a reduce din personalul Primăriei Caransebeş, pentru că despre tăieri de salarii nu poate vorbi, din timp ce abia au fost majorate, conform legii.

În prezent, din banii colectaţi din impozitele pe venit, o cotă de 41,75% merge către bugetele locale. Aceşti bani plus taxele şi impozitele locale formează bugetul unei primării. După scăderea impozitului pe venit, de la 16% la 10%, sumele care ajung la primării ar urma să scadă cu 20-30 de procente în 2018 faţă de 2017. Taxele şi impozitele locale colectate de primării abia pot acoperi partea de salarizare, fără a mai putea vorbi de cea de dezvoltare, spune primarul Felix Borcean, care a încercat voalat să menționeze că nu crede că toată această șaradă fiscală va rămâne în această formă, pentru că sunt afectate toate primăriile, indiferent de coloratura politică.

„Aceste compensații de care vorbește premierul Tudose pot avea automat un caracter discreționar. Fiind un guvern PSD, majoritatea alocărilor bugetare or să meargă către primăriile dragi Guvernului. Și nu suntem noi cei mai mari cotizanți, sunt primării liberale foarte multe, cum ar fi Cluj Napoca, Oradea, Arad, Deva, Timișoara, Alba Iulia, Baia Mare și multe altele. Dar să fie clar: un oraș condus de un primar liberal nu are o populație doar liberală”, a ţinut să sublinieze Felix Borcean.