Buget sărac, cerințe cu duiumul! Guvernul emite pretenții, dar nu și soluții

Spre deosebire de anul trecut, când comuna Berliște nu a primit aproape niciun ban de la bugetul central, anul acesta bugetul comunei arată ceva mai bine, însă administrația publică locală cu greu face față cerințelor împovărătoare care i se impun.

Primarul din Berliște, Nicolae Orăvicean, dezvăluie, pentru expressdebanat.ro, că, sub aspectul componentei de funcționare, unde intră salariile, nu există acoperire pentru lunile noiembrie și decembrie. Asemenea primarului din Berzasca, cel care a subliniat că bugetul local este diminuat și din cauza responsabilităților financiare pe care, din acest an, administrațiile publice locale trebuie să le aibă vis-a-vis de persoanele cu handicap, din bugetul propriu, edilul cărășean observă la rându-i același lucru.

Orăvicean spune că numărul persoanelor cu nevoi speciale a crescut față de anul precedent și că, aproape în fiecare lună, îi mai vine câte un dosar: „Este un trend, așa, o modă. Comisiile astea de la județ, care se ocupă cu evaluarea acestor persoane, chipurile, și au nevoie de însoțitori văd că sunt foarte generoase. Nu știu pe ce acte medicale sau pe ce documente se bazează deciziile lor, dar constat că sunt foarte generoase”.

Primarul spune că nu vrea să facă trimiteri la cazuri concrete, însă e curios dacă cadrele medicale ar fi la fel de generoase în situația în care sumele alocate pentru această nișă socială ar proveni, în loc de bugetul local, din fondurile Casei de Sănătate sau de la Ministerul Muncii. Șeful administrației din Berliște reiterează că singurul lucru pe care-l cere, în această situație, este o exigență mai mare, specificând că oamenii nu sunt de vină: „Dacă văd că se găsește deschidere pentru obținerea unui însoțitor, este în regulă. Dar nu este corect față de ceilalți cetățeni ai comunei. Adică sunt, să zic, 10, 15, 20 de oameni cu probleme de sănătate care beneficiază de însoțitor, dar acești însoțitori sunt plătiți din contribuțiile tuturor celorlalți cetățeni. Banii proveniți de la bugetul central nu acoperă în totalitate aceste cheltuieli”.

Ai, n-ai bani, legea te obligă

Comuna din Caraș-Severin nu-și permite să investească în dotări, logistică, îmbunătățiri legate de nevoile ISU, spre exemplu, însă toată lumea invocă legea: „conform legii, trebuie s-aveți aia și cealaltă. Dar constat că nimeni nu se gândește la aceste nevoi: nici pe linie de sănătate publică, nici pe ISU”, explică Orăvicean.

Cu atâtea probleme pe cap, tot ce poate să facă administrația publică din Berliște este să cârpească pe ici, pe colo. Anul acesta, spre exemplu, poate să achiziționeze, din bugetul propriu, două lopeți, două extinctoare, iar cu astfel de posibilități, e limpede că nu se pot îndeplini toate cerințele impuse de lege.

Primarul comunei Berliște subliniază că tot ce ține de impunere a legii pe zonele de activitate socio-economică este foarte grav și că, până la urmă, acest aspect ține de politicile guvernamentale. Edilul nu arată cu degetul spre actualul Guvern, însă punctează: „Nici fostele guverne nu s-au gândit să facă în așa fel încât tot ce impun ei printr-o lege să poată să fie acoperit și din punct de vedere al cheltuielilor, al satisfacerii nevoilor respective”.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/