Buget de corijență! Școlile lugojene nu au primit de la Primărie bani pentru investiții serioase

1000x100 (2) mbmr 1000x100

Lugojul se mândrește cu rezultatele de excepție ale elevilor urbei, însă municipalitatea alege și în acest an să aloce pentru investiții sume minime instituțiilor de învățământ.

Pentru anul 2020, municipiul Lugoj are un buget de 119.134.790 de lei, care a fost aprobat de către consilierii lugojeni în ședința extraordinară din luna februarie. Domeniul educațional nu face parte nici anul acesta din topul priorităților, pentru învățământ alocându-se suma de 9.037.300 de lei.

Școlile lugojene încearcă să țină pasul cu standardele europene, însă mai ales pentru o parte dintre acestea îmbunătățirile sunt puse pe lista de așteptare, deoarece sumele alocate pentru investiții nu acoperă necesarul pentru îndeplinirea obiectivelor. Este cazul Liceului Teoretic „Iulia Hasdeu”, unde sunt necesare lucrări urgente de reabilitare și renovare a acoperișului și a fațadei.
Conducerea liceului menționează că cei 100.000 de lei primiți pentru lucrările de investiții nu vor acoperi cheltuielile, iar problema bugetului insuficient alocat pentru „Hasdeu” persistă de ani de zile. În ședința extraordinară a lunii februarie, consilierul ALDE Ioan Haneș a încercat să atragă atenția autorităților asupra stării de degradare a fațadei clădirii Liceului Teoretic „Iulia Hasdeu”, cerând să se suplimenteze fondurile alocate instituției cu 500.000 de lei, însă amendamentul a fost respins de PSD.

Edilul-șef justifică sumele mici alocate pentru Hasdeu prin faptul că în cadrul unității de învățământ funcționează Școala Postliceală Sanitară, însă veniturile generate de aceasta abia acoperă salariile profesorilor care predau acolo.

Sume mai consistente pentru investiții ar fi necesare și la Școala Gimnazială „Eftimie Murgu”, însă conducerea unității de învățământ dă dovadă de optimism și speră că a doua parte a anului va fi mai fructuoasă.

Muzeul TM

„Am primit 60.000 lei pentru investiții. Desigur că mai avem nevoie de bani pentru reparații la acoperiș, sala de sport, pe care sperăm să îi primim la rectificare, măcar pentru acoperiș. Sigur, am enumerat doar câteva dintre multele lucruri de care avem nevoie. Sunt convinsă ca Primăria va face tot ce poate pentru a susține cât mai mult învățământul.”, spune Daniela Fiat, director al Școlii Gimnaziale „Eftimie Murgu”.

O altă unitate de învățământ unde există loc de dezvoltare este Școala Gimnazială Nr. 3. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Timiș chiar au recomandat instituției să creeze mai multe spații pentru laboratoare tematice, care să le fie utile elevilor. În luna decembrie a anului trecut, cu prilejul festivității de aniversare a 250 de ani de atestare documentară a Școlii Gimnaziale Nr. 3, primarul Francisc Boldea menționa: „am început un demers, pe care sper, cu ajutorul consilierilor, să-l finalizăm. Este vorba despre o casă, după clădirea școlii, pe strada Dunării, pe care dorim să o cumpărăm și să completăm astfel Școala Gimnazială Nr. 3”.

Din păcate, inițiativa încă nu s-a concretizat, iar în proiectul de buget pe anul 2020 nu apar noi informații cu privire la acest demers, așa că și această școală mai are de așteptat.

Directorii unităților de învățământ din municipiu încearcă să gestioneze cu chibzuință banii alocați, iar pentru moment, la standarde europene sunt doar elevii care continuă să aducă Lugojului rezultate excelente la olimpiadele și concursurile la care participă an de an.

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/