Buget de avarie la Caransebeş! Felix Borcean: „Am ajuns în situația de a plăti, practic, doar salarii!“

Bugetul Caransebeșului pare mai sărac ca niciodată. Cheltuielile majore vor fi alocate bugetului de salarii, iar pentru investiții Primăria va accesa un credit bancar.

Primarul Felix Borcean a tot vorbit despre sărăcia din vistieria Primăriei Caransebeș, declarând că dezamăgirea o are de la preluarea mandatului, însă anul acesta, cu toate întorsăturile fiscale pe care le-a aprobat Guvernul PSD, s-a pierdut practic o sumă considerabilă care intra la bugetul local, lăsând municipalitatea fără bani de investiții. Singurele cheltuieli majore vor fi cu salariile, spune primarul Felix Borcean.

„S-a aprobat bugetul municipiului Caransebeș în ședință extraordinară la suma de puțin peste 35 de milioane de lei. Mai avem un excedent bugetar de anul trecut, strict pentru lucrările în derulare, în sumă de 1.104.870 de lei. Ce să spun?… Întotdeauna am declarat că este un lucru bun că s-au făcut măriri de salarii, este un lucru bun că s-au aprobat acele vouchere de vacanță. Nu știu cât de bună este cealaltă măsură aprobată de Guvern, cu acea cotă din TVA. Însă este cert că toate cele trei măsuri au contribuit la o împovărare substanțială și o presiune foarte mare pe bugetul local. Am ajuns în situația de a plăti, practic, doar salarii! În prezent, bugetul pentru salarii se ridică la 80% din bugetul Caransebeșului! Cu ce rămâne mai facem ce putem!”, a declarat primarul Felix Borcean.

Acesta a mai adăugat că multe lucruri nu se vor mai face, decât dacă apelează la un credit din bancă, o variantă de avarie pe care foarte multe primării o folosesc.

„Din acest credit, investițiile ar fi în extinderea rețelei de gaz în cartierele în care oamenii au solicitat această facilitate (zona Gării, Valea Cenchii și Teiuș), realizarea de reparații pe 6 km de străzi și asfaltarea a alți aproape 7 km de străzi din Caransebeș, aici încercăm și accesarea de fonduri europene. De asemenea, ne propunem continuarea proiectului pentru refacerea fațadei și reparații la curtea interioară la Colegiul Național CD Loga și amenajarea unor locuri de joacă în cartierele orașului”, a precizat edilul orașului.

În completare, directorul economic al Primăriei Caransebeș, Horia Irimia, ne-a declarat că la sfârșitul acestei luni și începutul lunii martie conducerea administrației publice locale va simți repercusiunile măsurilor adoptate de Guvern.

„O să avem o idee mai clară despre ce înseamnă revoluția fiscală pentru bugetul nostru la sfârșitul lunii februarie, începutul lunii martie, când vom primi de la ANAF cifrele exacte pentru impozitul pe salarii și pe venituri, colectat în Caransebeș. Depinde de cum au procedat și firmele private și alți angajatori publici cu includerea contribuțiilor în salariul brut. Atunci vom vedea cât s-a încasat efectiv impozit din salariile pe luna ianuarie, plătite în februarie. Pentru că în ianuarie s-au plătit salariile pe decembrie, când erau alte prevederi fiscale”, ne-a precizat directorul economic al Primăriei Caransebeș, Horia Irimia.