Buget de 14 ori mai mic. Imposibil de făcut reparații capitale la campusul central!

În această perioadă, la Universitatea ,,Eftimie Murgu” se derulează o serie de lucrări, dar niciuna dintre acestea nu este de reabilitare completă, așa cum ar avea nevoie, spre exemplu, Corpul E.

Chiar și cu un buget nesemnificativ, UEM s-a apucat de treabă cu banii pe care i-a primit de la Ministerul Educației. Dacă investiția de la căminul-cantină se derulează pe fonduri europene, pentru campusul central, acolo unde se află corpurile în care studenții își desfășoară activitatea zilnică, veștile nu sunt dintre cele mai bune. Asta, mai ales că lipsa de investiții din trecut sau lucrările prost făcute au acum urmări și au dus în timp la degradarea Corpului A.

,,Trebuie să spun cu tristețe că, dacă vorbim despre investiții, bugetul a scăzut în ultimii ani extraordinar de mult. Ca și un exemplu, în primul an de mandat, în mandatul meu, am avut în lei vechi 143 de miliarde pentru reabilitări pe an, iar în ultimii ani nu am depășit niciodată 10 miliarde. Deci avem un buget care este de 14 ori mai mic decât cel care a fost în primii ani, ceea ce într-adevăr sunt fonduri puține!”, a declarat recorul universității reșițene, Doina Frunzăverde, pentru www.expressdebanat.ro.

Sesizările din partea administrației locale nu au întârziat să apară din cauza fațadelor degradate, dar pe de altă parte nu sunt bani pentru reparații. Ceea ce se vede de la strada principală, respectiv schelele și lucrările în derulare, sunt reabilitări făcute în zona acoperișului.

,,Am avut infiltrații foarte, foarte mari de apă și au început să se degradeze avansat spațiile de la ultimul etaj și din mansardă. Drept urmare, lucrările în primul rând le-am făcut pentru a opri degradarea acelor spații. Avem promisiunea din partea ministerului că în acest an ne vor acorda finanțarea necesară, în ultima parte a anului, pentru ca să putem să reabilităm toate clădirile care fac parte din campusul acesta central. Știm că sunt probleme, știm: sunt bucăți de fațadă care cad, întrucât inițial au fost probleme la lucrările care s-au realizat când s-au modernizat. Când s-a schimbat acoperișul la toate clădirile, a fost subdimensionat sistemul de colectare și scurgere a apelor și din acest motiv apele s-au revărsat peste jgheaburi. Acele lucrări însă nu le-am realizat noi în această perioadă, ci au fost realizate în 2006-2007, deci nu sunt lucrări care să fie realizate și pe care să ni le asumăm din acest punct de vedere. Indiferent cine le-a realizat trebuiesc reparate pentru că altfel pagubele materiale vor fi mult mai mari și dacă tot am avut firma pe clădire, atunci am aranjat cât s-a putut”, a precizat rectorul.

Pentru anveloparea clădirilor, conducerea universității se gândește la atragerea unui proiect european pentru eficiență energetică, iar în caz contrar se va merge pe reparații punctuale, acolo unde este cazul. Pe lista reabilitărilor se află Corpul B, dar și repararea Corpului E, acolo unde în trecut s-au înnoit doar instalațiile sanitare și electrice.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/