Copacii seculari de la Castelul Huniade nu mai adăpostesc celebrele bufnițe, odinioară una dintre atracțiile curții interioare ale celui mai vechi imobil din Timișoara. Păsările au părăsit zona din cauza șantierului vechi de peste un deceniu. Și nici nu sunt șanse să revină. Autoritățile au în plan să închidă curtea interioară ca să aibă spații mai generoase pentru expoziții.
Din cauza șantierului prelungit de la Castelul Huniade, bufnițele au părăsit locul în care puteau fi descoperite de vizitatorii care ajungeau să vadă colecțiile Muzeului Banatului, găzduit de clădirea din centrul Timișoarei încă din 1948. Curtea interioară a castelului a suferit și ea modificări, unul dintre copacii valoroși ai orașului fiind tăiați.
„Mai sunt copaci, bufnițe nu mai sunt. A trebuie să tăiem un copac pentru că s-a uscat, bufnițele au plecat, dar mai sunt copaci. Oricum, proiectul tehnic care va fi realizat va modifica și curtea. (…) Nu va mai fi nicio bufniță în castel. Totuși, spun că acest castel este pentru expoziție, avem câteva bufnițe împăiate.”, a declarat Claudiu Ilaș, directorul Muzeului Banatului din Timișoara.
Autoritățile județene țin să acopere curtea interioară a castelului, odată cu reabilitarea acestuia. Ele spun că astfel vor câștiga 1.000 de metri pătrați – spațiu pentru expunerea unor piese mari. „În momentul de față, în castel nu poți să expui o piesă mai mare de 10 metri.”, a explicat Claudiu Ilaș.
„Vom dori să acoperim curtea, în continuare este unul dintre proiectele noastre importante, fiindcă va extinde spațiul expozițional și posibilitatea de desfășurare a unor manifestări în acea zonă, indiferent de sezon și de anotimp. La ceea ce lucrăm acum este ca, împreună cu proiectantul, să găsim acea soluție tehnică care să stea în picioare și care să obțină avizul Comisiei tehnice de la Ministerul Culturii, astfel încât acoperirea să poată fi realizată fără implicații structurale asupra clădirii.”, a declarat Alin Nica, președintele CJ Timiș.
Între timp, bufnițele și-au găsit o altă casă. Au poposit tot în centrul orașului, dar în bătrânul castan din curtea Casei Artelor. Păsările ocupă mai cu seamă partea superioară a copacului. În vară, ascunse printre frunzele crengilor erau și câte 30 de bufnițe.
Reabilitarea Castelului Huniade, o poveste fără sfârșit
În 2006 au început lucrările de consolidare de la Castelul Huniade, cu bani alocați, la acea vreme, de consiliul județean. Constructorul a luat atunci decizia refacerii unei bucăți din zid, din cauza unor crăpături adânci în castel, lucru pentru care a cerut reevaluarea financiară a lucrărilor. Totul s-a oprit până în 2010, când au fost reluate lucrările. Patru ani mai târziu, conducerea muzeului a decis mutarea unora dintre exponate, adăpostite în Sala Cavalerilor, în depozitul de la Giroc, din cauza unor infiltrații în încăpere care ar fi pus în pericol integritatea pieselor.
Orice încercare ulterioară a autorităților județene de a accesa fonduri nu doar pentru consolidare, ci pentru reabilitarea castelului, a fost sortită eșecului.
În vara anului 2020, Institutul Național al Patrimoniului a semnat, în fine, contractul de proiectare pentru reabilitarea castelului. În mai 2021, CJ Timiș anunța că a fost avizat DALI-ul de către Comisia Națională pentru Monumente Istorice. Nici până în octombrie anul trecut nu a fost predat CJT, așa că administrația județeană nu a putut scoate la licitație realizarea proiectului tehnic. Acest pas a fost realizat în cele din urmă în august 2022.