Bucurie mare la Naționalul din Timișoara, după ce Andrei Chifu a obținut premiul UNITER pentru debut în rol principal

Tânărul actor Andrei Chifu a obținut Premiul UNITER la secțiunea Debut în cadrul Galei Uniunii Teatrale din România. Juriul i-a acordat acest merit pentru interpretarea rolului Eu din spectacolul „Casa de pe graniţă” de Sławomir Mrožek, un spectacol al Teatrului Național din Timișoara. 

Teatrul Național din Timișoara se mândrește cu reușita tânărului actor.

Personajul interpretat de Andrei Chifu în piesa de spectacol întruchipează „tulburătoarea actualitate”.

Mesajele de felicitări curg, de luni seară, pe rețelele de socializare. Talisman norocos i-au fost și colegii, care i-au transmis prin intermediul rețelelor sociale – încă de la nominalizare – mesaje de susținere: „Chifu, îți țin pumnii și te cuprind strâns de tot!”, „Aplauze pentru Andrei Chifu. Să știi că te iubesc, te susțin și te respect!”, „Felicitări, Andrei Chifu. Ai toată susținerea noastră. Suntem mândri de tine. Mult succes!”.

Juriul care l-a ales câștigător pe actor a fost format din regizorul Radu Apostol, scenograful Cosmin Ardeleanu, actrița Crina Mureșan și criticii de teatru Doru Mareș și Cristina Rusiecki. Spectacolul care i-a adus meritul este regizat de Ada Lupu Hausvater, directoarea Teatrului Național din Timișoara, și a fost conceput ca spectacol de dizertație al absolvenților de master specializați în artă teatrală.

”Este un moment important și o mare bucurie pentru Teatrul Național din Timișoara. Spectacolul Casa de pe graniță, în regia Adei Lupu Hausvater, i-a oferit lui Andrei Chifu extraordinara oportunitate ca, prin intermediul personajului său extrem de complex și de-o tulburătoare actualitate, să-și pună în valoare talentul, profesionalismul, sensibilitatea și o neabătută inteligență scenică. Premiul UNITER pentru debut câștigat de Andrei Chifu este un titlu extrem de onorant și reprezintă – dincolo de binemeritata recunoaștere a talentului și a profesionalismului tânărului actor al Naționalului timișorean – un punct de plecare, o ștachetă ridicată la un înalt nivel al ambiției și al performanței”, transmit reprezentanții Teatrului Național din Timișoara.

Totodată, prin câștigarea acestui premiu, TNT a obținut și recunoaștere națională a unui program pentru tinerii actori, program prin care s-a format și Andrei Chifu. Programul Debut oferă viitoarelor generații de artiști mediul propice de dezvoltare în actorie și reprezintă o rampă de formare și lansare în identitatea teatrală a Timișoarei și a României.

”Andrei Chifu a făcut parte, ca tânăr actor, din acest program cuprins în proiectul de management al teatrului, program conceput pentru a sprijini cu precădere tinerii actori, încă studenți sau proaspăt absolvenți. Programul Debut se dovedește, iată, un model de bună practică, o formulă inovatoare care sprijină cu generozitate creativitatea și dreptul la creație al viitoarelor generații de artiști. Astfel, câștigarea acestui premiu este, în egală măsură, și o recunoaștere a felului în care Teatrul Național din Timișoara – exact așa cum îndemna și Andrei Chifu în discursul său – susține tinerii. Acest premiu reprezintă, de asemenea, și o confirmare a școlii de teatru timișorene în care s-a format tânărul actor, Andrei Chifu fiind primul licențiat al Facultății de Muzică și Teatru laureat al Premiului UNITER”, au completat reprezentanții TNT.

Andrei Chifu este absolvent al Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara, iar în prezent urmează Doctoratul în cadrul aceluiași for educațional.

Tot în cadrul Galei Premiilor UNITER 2020, un alt timișorean a câștigat premiul juriului. Este vorba despre regizorul Eugen Jebeleanu, stabilit în București. Eugen Jebeleanu a obținut premiul pentru regie cu spectacolul „Itinerarii. Într-o zi lumea se va schimba” – pus în scenă la ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti şi Compagnie des Ogres.