Mai mulți producători locali și fermieri din localitățile din vestul județului Timiș s-au întâlnit, la începutul anului, cu reprezentanții Asociației pentru Promovarea Turismului ca să afle informații cu privire la deschiderea unor puncte gastronomice locale. Primele astfel de puncte ar putea fi deschise din vară.
De la demararea proiectului, în urmă cu un an, reprezentanții Asociației pentru Promovarea Turismului Timiș au avut o serie de întâlniri cu gospodari locali în care i-au informat cu privire la pașii legali pe care trebuie să îi urmeze ca să poată înființa un punct gastronomic direct la ei acasă. Un interes crescut față de aceste mici afaceri au arătat și fermierii, și producătorii locali din Otelec, Foeni sau Giulvăz.
„Specificul acestor puncte gastronomice locale este dat de faptul că turiștii pot mânca în gospodăria celor care se certifică, însă numărul lor nu poate fi mai mare de 12 persoane. Ei vor mânca rețete tradiționale locale, gătite și preparate de familiile respective, într-un număr restrâns de persoane. Avantajul este că acești turiști vor avea contact cu tradițiile legate de gastronomia locală, vor simți atmosfera dintr-o familie, legată de obiectul de activitate al acestei familii, pentru că cele mai multe persoane interesate sunt deseori fermieri, crescători de oi sau persoane care au în gospodărie mici culturi de diferite legume.”, a declarat Delia Barbu, directorul Asociației pentru Promovarea Turismului Timiș.
Și la Margina sunt locuitori interesați să își deschidă bucătăriile personale pentru turiștii care ajung în zonă. Cei de la Centrul de Informare Turistică lucrează la acest proiect de aproximativ un an și speră ca în curând să poată fi deschise primele puncte gastronomice locale în zonă.
„Producătorii locali din Margina sunt interesați să obțină acest certificat. Avem mierea de albine, brânza, lucrurile croșetate de bunicile noastre, sculpturi sau chiar opinci. Există multe lucruri care ar putea fi de folos în viitor prin acest punct gastronomic local. În ultimii doi ani, din cauza pandemiei, am limitat activitățile noastre, ținând cont de restricțiile care au existat. Sperăm ca totul să intre în normalitate cât mai repede, ca să ne reluăm în totalitate activitatea.”, a declarat Damaris Sivu, ghid de turism la Centrul de Informare Turistică Margina.
Asociația pentru Promovarea Turismului Timiș a dezvoltat, în paralel, un alt proiect menit să promoveze preparatele tradiționale: mai multe restaurante din județ au introdus în meniu rețete tradiționale din Banat. Pe aplicația digitală Discover Timiș sub denumirea Gustă diversitatea pot fi găsite meniurile tuturor celor 16 restaurante din Timiș (Timișoara, Lugoj, Altringen) care s-au alăturat până acum proiectului.
Societatea Help Trans din Oravița angajează inginer în construcții civile. Se oferă salariu de 3000 de euro, net. Specialiștii în construcții și materiale, al producerii betonului și al exploatării...
Industria de cybersecurity a trecut de mult de granița unui simplu „lux” tehnologic, a devenit o necesitate absolută într-o lume interconectată, în care riscurile și atacurile cibernetice se multiplică...
Șeful PSD Caraș-Severin a fost învestit în funcția de președinte, într-un entuziasm general, care-l obligă să dezvolte, în sfârșit, Banatul de munte. Câștigător al alegerilor din 9 iunie, Silviu...
Help Trans angajează inginer construcții civile – 3000 euro net!
CYBER FORUM 2024 – Timișoara devine capitala securității cibernetice, pe 14-15 noiembrie, 2024
Tel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281