Bucată cu bucată! Se prăbuşeşte încă o bijuterie arhitectonică din Băile Herculane!

De ani buni toată lumea ridică din umeri, situaţie în care ceea ce era de așteptat s-a întâmplat: o parte din acoperișul complexului Băile Neptun s-a prăbușit. Informația a fost semnalată de tinerii arhitecți din cadrul asociației Herculane Project și preluată și de consilierul local liberal Doru Coșei, care se vede neputincios în fața dezastrului din stațiunea Băile Herculane.

Alesul local își spune supărarea public pe pagina sa de Facebook cu privire la o clădire care are o situație juridică delicată, și poate și din această cauză este lăsată în degradare. Deși este consilier local, Doru Coșei spune că nu știe cine se face vinovat de prăbușirea acoperișului imobilului „Băile Neptun”.

Comentariile la postarea sa nu au întârziat să apară, de la reacții privind implicarea sa ca și consilier local, până la răspunsuri de genul: „chiar nu știm cine sunt vinovății? lista este lungă… O vină mare o avem și la nivel de comunitate”, știe de exemplu Dan Trapșa, care pare să cunoască acest subiect destul de bine, dovadă stând mai multe declarații video postate atât ale reprezentanților administrației publice locale, ale reprezentanților Ministerului Turismului prezenți în zonă, cât și ale unuia dintre proprietarii terenului de sub clădirea care aparține Primăriei. Alexandru Gavrilescu (care a obținut în instanță parte din terenul de sub clădire de la Valeriu Verbițchi, în urma unei executări silite) a menționat în 2017 că ar fi fost dispus să cedeze terenul primăriei în contra partida unui alt lot de teren învecinat clădirii.

Fiind un litigiu pe teren, nici marile proiecte de reabilitare nu s-au putut accesa, chiar dacă au existat.

Tinerii de la Herculane Project, prin vocea Oanei Chirilă, au tras un semnal de alarmă în ultimii ani și chiar au inițiat un proiect tehnic de intervenție de urgență, prin care au propus o serie de lucrări ce au ca scop înlăturarea pericolului public, cât și menținerea clădirii într-un stadiu de conservare până în momentul restaurării ei. Oana Chirilă anunță că pentru Băile Neptun și pentru întreaga stațiune ceea ce se întâmplă în prezent este un adevărat dezastru.

„Structura şarpantei de la o intrare secundară şi zidul structural de sprijin din spate s-au prăbușit. Şarpanta turnului este grav avariată. Acum pericolul public este iminent şi aş recomanda ca lumea să evite zona, până la consolidare. De acum, ploaia si zăpada vor produce daune şi mai mari. Am semnalat această situaţie şi administraţiei locale şi am încercat să aflăm răspunsuri în ceea ce priveşte dreptul de superficie, dar şi în ce fază se află împrumutul pentru a pune în siguranţă această clădire. E foarte important să găsim o soluţie”, a declarat Oana Chirilă, de la Herculane Project.

Ansamblul Băilor Neptun se înscrie în contextul urbanistic al zonei Cazinoului, care constituie cel de-al doilea nucleu istoric al localității Băile Herculane, realizat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Ansamblul monument istoric este format din trei construcții: clădirea Băilor propriu-zisă, ce are funcţia medicală de bază, şi două anexe ce înglobează spațiile tehnice aferente băii.

Astăzi… Băile Neptun se regăsesc într-un stadiu avansat de degradare. O echipă de ingineri și arhitecți a declarat clădirea Băilor Neptun pericol public.

„După lansarea campaniei de strângere de fonduri în aprilie 2018 proiectul tehnic de intervenție a fost predat Primăriei Băile Herculane, care în luna iunie anul trecut decide începerea procedurilor pentru accesarea unui împrumut pentru această lucrare. Fondurile necesare ating suma de 100.000 euro, însă administrația a primit  refuzul în scris al celor doi proprietari ai terenului. În septembrie 2018 a început procedura pentru dobândirea dreptului de utilizare a terenului. Situația juridică a terenului este una incertă, CF-ul având o serie de sarcini. Cei doi proprietari, Valeriu Verbițchi și Alexandru Gavrilescu, se află într-o dispută juridică”, arată Oana Chirilă.

Situația juridică este răspunsul și refuzul celor doi proprietari de a-și da acordul în ceea ce privește înlăturarea pericolului public și punerea în siguranță a Băilor Neptun.

„Conform Codului Civil, nu putem efectua aceste lucrări fără acordul cu pricina. Așa că așteptăm obținerea dreptului de utilizare a terenului în instanță, procedură ce durează și care în urma contestațiilor poate ajunge la o perioadă de 2 ani. Băile Neptun nu mai pot aștepta 2 ani. Zone ale Băilor Neptun nu vor trece de acest sezon rece”, a mai spus Oana Chirilă.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/