Primăvara aduce primele evenimente de cultură gastronomică locală în satele din Banat. Se organizează brunch-uri în satul morilor de apă, care includ plimbări cu bițigla sau cu mașina de epocă.
Prima experiență culinară bănățeană are loc în Rudăria, Caraș-Severin. La punctul gastonomic local al soților Maria și Remus Craia. Veți degusta brânză de găinușă, coleșă cu brânză friptă și jumări, păpricaș de nuntă, sarmale, plăcinte cu dulceață de prune sau turte pe plită. S-au pregătit și tururi ghidate la morile de apă.
Brunch cu bițigla pe dolmă va avea loc la Secusigiu, în județul Arad, în 10 mai, în curtea casei De la Măicuța. Veți mânca Jintiță de oaie și Cornuri cu mac și chimen, după care veți face plimbări în Lunca Mureșului, culegeți soc sau faceți plimbări cu bițigla pe dolmă. Sau, dacă vreți să vă bucurați de soare și de pacea din sat, aveți posibilitatea să deschideți o cutie cu povești în curtea casei „De La Măicuța”, promite gazda, Daniela Fălcușan.
Brunch și plimbări cu mașini de epocă la Deta, pentru cei care nu au mers niciodată într-un vehicul istoric! Sunteți așteptați, în 24 mai, la Brunch la Casa Ferch. Un eveniment în care să întindeți păturile pe iarba din grădină, să gustați Rindsroulade pregătită de gazdele Margit și Roman Renner și să aflați poveștile orașului ghidați într-o mașină de epocă.
Brunch și teatru la Trandafiri de Curtea – în 14 iunie sunteți invitați la teatru în șură. Teatrul Basca montează pentru voi (DEZ)RĂDĂCINARE, o piesă „despre unde am venit, despre unde am ajuns, ai cui am fost, ai cui suntem, despre cine vrem să fim şi înspre ce ne îndreptăm. Despre cum înțelegem să ne conectăm sau reconectăm cu un loc pe care mulți l-am uitat, din care majoritatea îşi trag rădăcinile şi unde cu siguranță s-a născut”. Înainte de spectacol, gazdele Vasilica și Ciprian Grecu vă vor pregăti un brunch cu produse locale și, desigur, dulceață de trandafiri.
Evenimentele de cultură gastronomică au scopul de a promova resursele locale și patrimoniul rural folosind gastronomia locală ca mijloc de atragere a publicului spre sate. Ele crează alternative economice pentru locuitorii lor, pentru meșteșugarii și micii producători prin producția de artizanat sau alimente, iar rezultatele se regăsesc ulterior în dezvoltarea turismului în regiune și aprecierea valorii resurselor locale. Turismul gastronomic este în prezent una dintre cele mai dinamice ramuri ale acestui domeniu și aduce satelor din Banat șansa de revitalizare și dezvoltare.