Proiectul BRUA, de construire a unei conducte de gaz de 480 de km lungime pe teritoriul României, începe să prindă contur. Astăzi s-a inaugurat Stația de Comprimare Gaz în zona Jupa din Caraș-Severin!
Chiar dacă România este al treilea mare producător de gaze din Uniunea Europeană, cu 11 miliarde de metri cubi extrași anual, de către Romgaz și OMV Petrom, apar unele probleme în zilele geroase. Importurile asigură 10-15% din necesarul intern și, în perioada geroasă, fără import România nu se descurcă.
BRUA este un proiect prioritar pentru Uniunea Europeană, iar prima fază se finalizează în acest an, gazoductul permițând tranzitul dintre Bulgaria spre Ungaria prin țara noastră a unui volum de 1,7 miliarde de metri cubi. Capacitatea se va extinde la 4,4 miliarde de metri cubi!
După această fază urmează construirea unei noi conducte care va ajuta la legarea zăcămintelor din Marea Neagră de conducta BRUA. Avantajul României va consta în diversificarea surselor de gaz metan.
În județul Caraș-Severin conducta trece prin localitățile Băuțar, Marga, Zăvoi, Oțelu Roșu, Glimboca, Obreja, Caransebeș, Constantin Daicoviciu și Sacu, traseu care va fi în paralel cu actualele conducte de transport. Transgaz a încheiat contracte cu proprietarii terenurilor, care vor fi despăgubiți pentru accesul în zonă.
Stația de comprimare inaugurată astăzi este dotată cu două agregate turbocompresoare, unul pus în funcțiune și unul de rezervă. Lungimea conductei de pe teritoriul județelor Caraș-Severin, Timiș și Arad este de 155 de km.
„Proiectul este unul strategic pentru țara noastră și nu trebuie să existe devieri de la calendarul lucrărilor, fiind o finanțare europeană, mult prea importantă”, a menționat directorul general Transgaz, Ion Sterian, la finalizarea fazei I a proiectului ce va asigura fluxul bidirecțional de gaze naturale spre Bulgaria prin interconectorul Giurgiu – Ruse.
„Dacă nu știam că suntem la Jupa, puteam să spunem că suntem într-o navă spațială. Este o realizare nu doar pentru economie, ci și pentru popor. Independența României din punct de vedere energetic asigură nivelul de trai al românilor, asigură garanția unui viitor și a unei prosperități pentru țară și o asemenea realizare înseamnă o pace și o prietenie între Bulgaria, România și Ungaria”, a declarat senatorul Marcel Vela, prezent la eveniment alături de ambasadori, miniștri secretari de stat din Guvernul Dăncilă, managerul Transgaz și reprezentanți ai autorităților publice locale.
„Transgaz, cu sprijinul Guvernului, a reușit să ofere o perspectivă certă pe teritoriul României, iar stația de comprimare de la Jupa este primul obiectiv finalizat din faza I deosebit de important, un proiect ce va avea o contribuție semnificativă la creșterea siguranței naționale de aprovizionare cu gaze naturale, un proiect esențial pentru România, dar și pentru Uniunea Europeană”, a menționat ministrul secretar de stat Bogdan Andronic, care a transmis mesajul prim-ministrului Viorca Dăncilă.
„Vă felicit și vă rog ca în planul de dezvoltare al societății Transgaz să cuprindeți toate localitățile din Caraș-Severin, sigur că este nevoie și de societățile de distribuție. Aproape 70 % din localitățile județului nu au gaz și sper să reușim prin sprijin de la nivel național să ducem gazul în aproape fiecare gospodărie din localitățile județului Caraș-Severin”, a fost doleanța președintelului Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu.